Annons

Gav sig själva rabatt – sägs upp från hyrd villa

Kungsbacka Samboparet i Kungsbacka tvistade med hyresvärden om hur mycket deras boende borde kosta. Därför betalade de mindre än vad det stod på hyresavin. Efter turer i tre olika domstolar måste de nu flytta.
Foto: Jonnie Nord/Wikipedia Commons
Svea hovrätt river upp beslutet från Hyresnämnden i Göteborg. Kvinnan i Kungsbacka får inte ta över kontraktet till villan från sin sambo.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de många turerna med den hyrda villan i Kungsbacka kommun. Ett beslut i Svea hovrätt ser nu ut att sätta punkt för processen. Hovrätten river upp hyresnämndens beslut att låta kvinnan ta över mannens kontrakt.

Det hela började med att husets ägare ville säga upp paret för att kunna använda villan till andra ändamål. Hyresnämnden ansåg dock att privatbolaget ägnade sig åt affärsmässig uthyrning och då gäller inte det argumentet. Mannen och kvinnan hade besittningsskydd och fick bo kvar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Samtidigt var dock paret och värden oense om hur mycket boendet egentligen borde kosta. Framför allt var det elkostnaderna som det fanns delade meningar om.

Mannen stod på kontraktet. Han började deponera delar av hyran hos länsstyrelsen. Problemet var att beloppen han betalade och deponerade i vissa fall var lägre än dem som stod på hyresavin. Värden drog honom inför tingsrätten i Varberg, som slog fast att hyran inte blivit fullt betald för två månader och att detta var skäl för uppsägning.

Då gick mannens sambo till hyresnämnden och krävde att få ta över kontraktet, vilket värden motsatte sig. Men hyresnämnden slog fast att hon hade rätt att ta över kontraktet. Det fanns inte skäl att tro att hon inte skulle kunna betala hyran.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Hyresvärden överklagade till Svea hovrätt, som nu river upp hyresnämndens beslut.

Under perioden maj–september 2017 har kvinnan vare sig betalat mannens hyresskuld eller betalat full hyra själv. Istället har hon ådragit sig en egen hyresskuld på 11 500 kronor.

Kvinnan hävdar att den hyra som värden kräver inte är korrekt och att hon fortsatt deponera pengar hos länsstyrelsen. Men Svea hovrätt anser att hon helt inte klarar av ekonomiskt att betala hyran själv.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

Därför menar hovrätten att bolaget inte kan behöva nöja sig med henne som hyresgäst.

Annons

Hovrätten bifaller därför värdens överklagan och avslår kvinnans begäran att ta över kontraktet.

Samboparet har överklagat även domen från Varbergs tingsrätt till hovrätten. De anser att både hyresnämndens och hovrättens beslut är felaktiga, eftersom de hänvisar till tingsrättens dom trots att den inte vunnit laga kraft. De hävdar också att det är värden som är skyldiga dem pengar, inte tvärtom.

LÄS MER: Tvist om hyresvilla i Kungsbacka

Fakta: Så säger lagen
  • Den som är gift och sammanboende med en hyresgäst har rätt att överta hyresrätten och få hyresavtalet förlängt om hyresvärden skäligen kan nöja sig med personen i fråga som hyresgäst.
  • Normalt ska hyran betalas senast sista vardagen före varje kalendermånads början.
  • Om hyresgästen dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet.

Källa: Jordabalkens 12 kapitel

Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.