HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gävle i samtal om vräkningar

Gävle ​Barnombudsmannen har kallat socialnämndens ordförande och socialchefen i de tio kommuner i landet som vräkt flest barn i år till samtal. Gävle kommun är en av de kommuner som kallats.

​Kronofogden för sedan flera år statistik över hur många barn som vräks varje år. Tillsammans med Barnombudsmannen skriver Kronofogden i ett pressmeddelande att man är mycket oroade över utvecklingen som visar att allt fler barn vräks.

I Gävleborgs län har hittills i år 18 barn vräkts. I fjol vräktes 26 barn. I Gävle kommun har 11 barn vräkts i år och 15 ifjol.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Socialnämndens ordförande i Gävle, vänsterpartisten Maritha Johansson, tolkar inte inbjudan till samtal som att Gävle kommun är sämre än andra kommuner på att ta hand om sina invånare.

– Att barn vräks är fruktansvärda saker, men inga barn bor på gatan i Gävle. De barn som vräkts bor nu på andra ställen i kommunen eller i andra delar av landet.

Maritha Johansson känner väl till de åtta familjer med sammanlagt elva barn som vräkts hittills i år. I två av fallen hade familjerna redan flyttat till annat boende innan vräkningen genomfördes och i två av fallen gick socialen in och betalade hyresskulderna och inte heller där behövde barnen vräkas bokstavligen.

Läs ocksåKenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokalEn äldre man står med käpp i ett rum fullt med böcker, möbler och tavlor.

– Det är för jäkligt att det ska gå så långt som till vräkning, men socialförvaltningen är ingen hyresvärd och flera av fallen har vi inte känt till över huvud taget innan vräkning blev aktuellt, säger Maritha Johansson.

En av förklaringarna till att vräkningar alls förekommer tror Maritha Johansson kan vara den ökade arbetsbelastningen det inneburit för socialtjänstemännen att allt fler Gävlebor tvingas söka försörjningsstöd:

– 2007 betalade Gävle kommun ut 60 miljoner kronor i försörjningsstöd. I år betalar vi ut över 100 miljoner kronor och det kräver utredningar och hantering av ärenden. Personalen sliter verkligen och det förebyggande arbetet blir lidande.

Läs ocksåSopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.
Fakta: Vräkta barn 2011


Gävle 11
Hofors 2
Ljusdal 2
Sandviken 2
Bollnäs 1

Läs också Vill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas Bröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.