Annons

Gävle i samtal om vräkningar

Gävle ​Barnombudsmannen har kallat socialnämndens ordförande och socialchefen i de tio kommuner i landet som vräkt flest barn i år till samtal. Gävle kommun är en av de kommuner som kallats.

​Kronofogden för sedan flera år statistik över hur många barn som vräks varje år. Tillsammans med Barnombudsmannen skriver Kronofogden i ett pressmeddelande att man är mycket oroade över utvecklingen som visar att allt fler barn vräks.

I Gävleborgs län har hittills i år 18 barn vräkts. I fjol vräktes 26 barn. I Gävle kommun har 11 barn vräkts i år och 15 ifjol.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Socialnämndens ordförande i Gävle, vänsterpartisten Maritha Johansson, tolkar inte inbjudan till samtal som att Gävle kommun är sämre än andra kommuner på att ta hand om sina invånare.

– Att barn vräks är fruktansvärda saker, men inga barn bor på gatan i Gävle. De barn som vräkts bor nu på andra ställen i kommunen eller i andra delar av landet.

Annons

Maritha Johansson känner väl till de åtta familjer med sammanlagt elva barn som vräkts hittills i år. I två av fallen hade familjerna redan flyttat till annat boende innan vräkningen genomfördes och i två av fallen gick socialen in och betalade hyresskulderna och inte heller där behövde barnen vräkas bokstavligen.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det är för jäkligt att det ska gå så långt som till vräkning, men socialförvaltningen är ingen hyresvärd och flera av fallen har vi inte känt till över huvud taget innan vräkning blev aktuellt, säger Maritha Johansson.

En av förklaringarna till att vräkningar alls förekommer tror Maritha Johansson kan vara den ökade arbetsbelastningen det inneburit för socialtjänstemännen att allt fler Gävlebor tvingas söka försörjningsstöd:

Annons

– 2007 betalade Gävle kommun ut 60 miljoner kronor i försörjningsstöd. I år betalar vi ut över 100 miljoner kronor och det kräver utredningar och hantering av ärenden. Personalen sliter verkligen och det förebyggande arbetet blir lidande.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.
Fakta: Vräkta barn 2011


Gävle 11
Hofors 2
Ljusdal 2
Sandviken 2
Bollnäs 1

Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt” Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.