HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gavlegårdarna glömde hundratalet hyresgäster

Gävle Hyresgästerna på Glimmervägen 13, 15, 17, 19 och 23 fick en smärre chock med posten igår. De visste inte att deras lägenheter också ingick i den försäljning som just blivit klar.
Gavlegårdarna glömde informera sina hyresgäster på Glimmervägen 13, 15, 17, 19 och 23 om sina försäljningsplaner. Foto: LENA MATTSSON

Som Hem & Hyra tidigare berättat i flera artiklar har kommunala Gavlegårdarna sålt 737 lägenheter i Sätra och Bomhus. Ny ägare är IHF Bostad som ägs av bland andra Icahandlarna.

I oktober informerades hyresgästerna i de berörda fastigheterna om försäljningsplanerna men de boende på Glimmervägen 13, 15, 17, 19 och 23 fick ingen information förrän igår. Då fick de med posten beskedet att deras hus också sålts.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

– Jag kan ta det här, jag har varit förvånad över att inte hela mitt kvarter ingick i försäljningen. Men jag vet att många äldre och nysvenska familjer blev väldigt oroliga när de fick posten igår, säger en av de hyresgäster som Hem & Hyra talat med. 

Hyresgästern påpekar också att trots att det bor många nysvenskar i området så informerar Gavlegårdarna alltid bara på svenska.

Mona Karlsson, aktiv i hyresgästföreningen i Sätra och boende i ett av de nu sålda husen, framförde igår på hemhyra.se tankar om det konstiga i att inte de aktuella adresserna på Glimmervägen varit med i diskussionerna eftersom de ligger i samma område. I dag har hon talat med flera hyresgäster som hittills varit ovetande om att även de var berörda:

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

– Många trodde ju att de faktiskt klarat sig och skulle få fortsätta ha Gavlegårdanra som hyresvärd. Jag tror att även de som bor på Sicksackvägen 14 har saknat information.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare tycker att det som skett är oacceptabelt.

– Information är alltid A och O och vi som part borde också informerats av Gavlegårdarna, säger Klas Larsson.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

Hyresgästföreningen tycker också att Gavlegårdarna skulle rättat till informationsmissen då adresserna på Glimmervägen aldrig funnits i det pressmaterial som bostadsföretaget skickat ut och de uppgifter media fått har använts i artiklar som skrivits sedan planerna blev kända i oktober.

Ulf Egerfält, ekonomichef på Gavlegårdarna, har inte mycket att säga när Hem & Hyra talar med honom på torsdagseftermiddagen:

– Ja, vad ska jag säga… jag kan bara beklaga.

Ulf Egerfält kunde inte ge besked om företaget kommer att be de berörda hyresgästerna om ursäkt för att de svävat i okunskap i flera månader.

Fakta: Här säljer Gavlegårdarna

Glimmervägen 5, 7, 13, 15, 17, 19, 23

Moränvägen 1-7 A-B, 9, 10, 11.

Sicksackvägen 2, 4, 5-7, 9, 10, 13, 14, 15

Holmsundsallén 1-23

Nygårdsvägen 4-10,12-22

Läs också Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.