Annons

Gavlegårdarna satsar på folk som har pengar

Gävle Sedan en tid tillbaka samarbetar kommunala Gavlegårdarna med Ikanobanken. Målgrupp är vil-laägare som sålt sitt hus och har mycket pengar över.

Längst ned i högra hörnet på sin hemsida flaggar Gavlegårdarna för Hemsparkonto. Idén med kontot, som drivs av Ikanobanken, är att hyresgäster ska sätta in pengar och få sina räntepengar utbetalade i form av en hyressänkning varje månad.

Att kommunala bostadsföretag samarbetar med försäkringsbolag är inget nytt, Gavlegårdarna gör det redan, men Hyresgästsföreningens förhandlingsledare Mårten Gulin menar att det finns en skillnad mellan det och samarbetet med Ikanobanken:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ja, jag är litet tveksam till att de samarbetar med en bank, jag kan inte se några direkta fördelar för hyresgästerna jämfört med om de själva vänder sig till bankerna. Ikanokoncernen äger ju också fastigheter och är en aktör på bostadsmarknaden. Det här samarbetet är dessutom inte något som alla hyresgäster kan ha nytta av.

Förre regionordföranden i Aros-Gävle, Börje Larsson, har flera frågor runt Hemsparkontot och varför Gavlegårdarna valt att marknadsföra det:

– Jag undrar hur blir det med skatten som man ju ska betala på sparränta? Hur mycket administration kommer Gavlegårdarna behöva lägga på det här? Och varför favoriserar man en bank, det finns ju fler?

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Gavlegårdarnas finanschef Ulf Egerfält berättar att anledningen till att man samarbetar med just Ikanobanken är att banken vann en upphandling Gavlegårdarna och flera andra kommunala bostadsföretag i bland annat Linköping, Jönköping och Örebro, gjorde för att kunna erbjuda ”ett alternativ till annat sparande”.

Annons

Men det här sparandet är ju inget som alla kan dra nytta av, det är först när man kan sätta in en rejäl slant som hyran sjunker nämnvärt?

– Ja, det stämmer, det här vänder sig till folk som har pengar. Förutsättningen är att man har en slant över och att  man med hjälp av Hemsparkontot får de pengarna att arbeta i boendet som man kan när man har villa eller bostadsrätt.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Om jag sätter in 100 000 kronor i dag så får jag nedsatt hyra med 175 kronor. Sätter jag in det dubbla får jag 350 kronor mindre i hyra. Hur skattas de pengarna?

– Skattedelen dras av direkt, allt är klart när hyran sänks. Det är inte så många konton i dag som ger de här beloppen och egentligen borde den generella räntan till och med vara högre. Den är 3 procent enligt Ikanobankens hemsida i dag.

Hittills har Gavlegårdarna inte talat så mycket om Hemsparkontot men man planerar att göra det inom en snar framtid.

Annons

– I Linköping har redan åttiotalet personer skaffat Hemsparkontot och vi ska starta marknadsföringen snart, säger Ulf Egerfält. 

Och målgruppen är alltså de som har pengar efter till exempel en villaförsäljning?

– Ja, att man har en slant över är förutsättningen. Vi tänker oss att vi ska ta upp Hemsparkontot när före detta villaägare skriver kontrakt på lägenheter hos oss.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.