HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gemensam kamp för kvinnors rätt till bostad

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg ”Bostadsbristen och de orättvisa löneskillnaderna mellan könen är samhällsproblem som måste lösas.” Så skriver Annika Larson Lindlöf, Kommunal, och Maria Hjelm, Hyresgästföreningen, i ett debattinlägg på Internationella kvinnodagen.
Foto: Jerry Lövberg
Maria Hjelm, Hyresgästföreningen, menar att 8 mars är en viktig dag att lyfta bostadsfrågan.

De fortsätter: ”Att höja kvinnors löner och att börja bygga till lägre hyror är två av de viktigaste jämställdhetssatsningarna Sverige kan göra”.

Annika Larson Lindlöf är kontorschef vid Kommunal Vänerväst och Maria Hjelm är regionchef för Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Jämställdhetsperspektivet är självklart viktigt alla dagar i veckan men är lättare att lyfta fram just den 8 mars, säger Maria Hjelm.

Hon säger att den utredning som Hyresgästföreningen nyligen presenterat visar att en västsvensk kvinna över 20 år som bor i hyresrätt får lägga 57 procent av sin nettoinkomst på en ny tvåa.

– Det visar en situation som man absolut inte kan vara nöjd med, säger hon.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

En man som vill hyra samma tvåa eller trea får lägga 48 respektive 58 procent av lönen, säger hon.

Annons

– Kopplar man dessutom ihop det vår utredning visar med Kommunals underlag, så blir slutsatsen att om man har ett låglöneyrke och dessutom inte ges möjlighet att jobba heltid, så pekar resultatet på en utveckling som varken jag som person eller Hyresgästföreningen kan acceptera, säger Maria Hjelm.

Annika Larson Lindlöf och Maria Hjelm skriver i sitt inlägg att det naturligtvis inte beror på att hyrorna skiljer sig för män och kvinnor. Skillnaden beror på att kvinnor fortfarande tjänar mindre än vad män gör, att kvinnodominerade yrken har i genomsnitt lägre löner är mansdominerade.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Jag tycker det är viktigt att lyfta bostadsfrågan ur flera perspektiv. Alla kvinnor har ett intresse av att vi jobbar för ett mera jämlikt och jämställt samhälle. Här måste vi alla hjälpas åt, säger Maria Hjelm.

Annika Larson Lindlöf och Matia Hjelm menar att kampen är livsviktig, då det kan vara svårt för kvinnor att bryta upp från osunda förhållanden och skaffa eget boende, när ekonomin sätter stopp. De anser att det kan leda till fara för livet för många kvinnor. Därför har de gemensamt skrivit sitt debattinlägg.

LÄS HELA DEBATTARTIKELN PÅ TT/ELA:S DEBATTSIDA.

Annons

 

 

 

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.