HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gemensam sak mot postboxar

Nyheter Postnords finanser är urusla. Då höjs återigen röster för att fastighetsägare ska tvingas installera postboxar. Såväl Hyresgästföreningen som fastighetsägarorganisationerna rasar, men bostadsministern hävdar att postboxar är det moderna.
På kollisionskurs. Bostadsminister Peter Eriksson (MP), anser att postboxar är modernt och har en överkomlig prislapp. Marie Linder, Hyresgästföreningen, Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna, Ulrika Blomquist, Bostadsrätterna, Anders Nordstrand, Sabo och Anders Lago, HSB, håller inte med.

Antalet brev som skickas via post har minskat drastiskt i takt med digitaliseringen av samhället. Samtidigt så shoppar vi alltmer via nätet och får hem varorna i ett paket eller får hämta det hos närmaste ombud. Det är två av motiven i en statlig utredning som föreslår att krav på postboxar i äldre flerfamiljshus ska införas. Sedan snart tio år installeras postboxar i nybyggda flerfamiljshus. Hyresgästerna får då hämta sina brev och paket i trapphuset, medan morgontidningen levereras till dörren.

Ett annat motiv är att utdelningen i glesbygd ska säkras genom att brevbärarnas arbete i städerna effektiviseras. Postnord, som dras med ekonomiska problem i miljardklassen, skulle därmed få en mindre börda.

Läs ocksåHushåll kan bli utan brevbärare

Det fick såväl fastighetsägare och bostadsrättsorganisationer, samt se rött och skriva en gemensam debattartikel. Regeringen måste sätta stopp för det här förslaget, kräver Hyresgästföreningen, allmännyttans organisation Sabo, Fastighetsägarna, bostadsrättsorganisationerna Riksbyggen och Bostadsrätterna. ”Vi riskerar att få se plåtskåp för miljarder i trapphusen till minne av den tid som flytt”, skriver bland annat företrädarna.

Annons

Det tycks dock inte bita på bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Postboxar är modernt, hävdar bostadsministern och hänvisar till att Norge och Danmark infört postboxar de senaste åren. Peter Eriksson påpekar att kostnaden för fastighetsägarna är modest: Omkring 700 kronor per lägenhet enligt en beräkning från Post- och telestyrelsen.

De argumenten biter emellertid inte på bostadsmarknadens företrädare. I en replik skriver de bland annat att ”det vi vänder oss emot är att ett förslag om att Postens rationaliseringar ska bekostas av dem som äger och bor i flerfamiljshus. Det normala är att ett affärsdrivande företag själv gör och bekostar de investeringar som krävs för att effektivisera verksamheten”.

Annons
Läs också60 hyresgäster i uppror mot att få post i ett annat hus

Debatten om postboxarnas vara eller icke vara är ingalunda ny. Den här pågått i många år och säkerligen har inte den sista debattartikeln i ämnet skrivits.

Läs också Poststriden i Kisa är över Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.