Annons

Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen

Växjö Hyresvärden vill vräka hyresgästen efter en misstänkt explosion och brand i lägenheten. Lägenheten ska också ha varit mer verkstad än bostad. Hyresnämnden går på bostadsbolagets linje och mannen måste nu flytta.
Bildmontage. Bilden visar brandskada i takt efter misstänkt explosion, och gjutjärnskanon.
Foto: Vidingehem
Enligt hyresvärden har lägenheten framförallt använts som en vapenverkstad.

Räddningstjänsten ryckte ut efter en rökutveckling i mannens lägenhet i slutet av maj förra året. Kort efter räddningstjänstens uttryckning skickades polis till lägenheten för att titta till några katter som ska ha funnits i lägenheten, då mannen blivit inlagd på sjukhus för sina brännskador.

Anette Östman Ottosson är områdespolis. Hon har sett mycket i sitt yrkesliv, men det här var något utöver det vanliga menade hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det syns nästan inte att det är en lägenhet där. Jag kliver in i en hall, men ser nästan inte var köket eller vardagsrummet är. Man får kliva över saker för att ta sig någonstans. Det är belamrat med grejer överallt. Det ser ut som det har brunnit eller exploderat på toaletten, berättar hon under sitt vittnesmål vid hyresnämndens förhandling.

Polisen uppfattade lägenheten mer som en verkstadsyta än bostad.

– Så här ska det inte vara, dels ska det inte befinna sig djur där men det ska inte bo någon människa där heller. Det ska inte se ut så, därför ringde jag till bostadsbolaget på en gång, berättar Anette Östman Ottosson.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Vidingehem vräker nu mannen efter att ha lämnat in en ansökan till hyresnämnden. Bostadsbolaget anser att mannen inte har skött sina förpliktigelser som hyresgäst. Den 4 juli sades hyresavtalet upp, för att upphöra den 31 oktober, men hyresgästen har bott kvar i väntan på hyresnämndens beslut. Värden menar att mannen har utsatt både sina grannar och fastigheten för allvarlig fara. Mannen ska därmed ha förverkat sin rätt till sitt hyresavtalet.

Hyresnämndens beslut den 14 februari fastställer att mannen inte har rätt till förlängning av sitt hyresavtal.

Bilden visar att lägenheten ser mer ut som verkstad än bostad.
Mer verkstad än bostad anser både polisen och hyresvärden.

Mer verkstad än bostad

Även värden anser att lägenheten varit mer verkstad än bostad. När de undersökte lägenheten fann man bland annat två gjutjärnskanoner, spann med patronhylsor, sex stycken 3D-skrivare, pelarborrmaskin och andra tunga maskiner. För att kunna få igång dessa tunga maskiner hade hyresgästen dragit om el från elcentralen. Elförbrukningen under det senaste året har varit två till tre gånger högre än normalt enligt Vidingehem.

I vardagsrummets tak fanns brännmärken från en misstänkt explosion på en och en halv meter i kvadrat, samt brännmärken på golvet. Även på toaletten fanns rester från händelsen, samt något som liknade hagelpatroner av kaliber 12.

Vidingehem anser att det sannolikt har varit någon form av produktion i bostaden, eventuellt vapen eller ammunitionsproduktion enligt dem.

Annons

Fel, menar hyresgästen som förklarar fynden utifrån sitt stora intresse för antika skjutvapen och antikskytte. Samtidigt ska han av hälsoskäl inte ha orkat rensa upp bland allt. Han menar också att vapnen i lägenheten var licensfria och del av hans intresse. Exempelvis ska bössor från 1800-talet ha funnits. Gjutjärnskanonerna var så kallade salutkanoner. 3d-skrivarna ska ha använts till allt möjligt, så som att göra prydnadssaker.

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

Utöver dessa fynd så fann hyresvärden också en vattenskada under kylskåpet och en otillåtet byggd kattlucka gjord av balkongens dörrkarm.

Explosion eller inte?

Under hyresnämndens förhandling nekar mannen till explosionen. Han berättar att det som hände var att han tappade ner glöd från sin cigarett i en tom fyrverkerilåda. Lådan skulle användas till förvaring men den hade krutrester kvar i sig vilka tog eld och flammade upp när glöd föll ner.

– Jag stod direkt över den, gnistan fick kvarvarande innehållet att fatta eld och flamma upp. Ben, armar och rygg brändes, mina kläder fattade eld totalt, säger mannen.

Mannen säger att han skulle behova sex månader på sig för att hitta ett nytt boende, om han måste flytta. Men Vidingehem kunde bara tänka sig en månads uppskov. Hyresnämnden gjorde en kompromiss och ger mannen fram till 31 maj på sig att hitta en annan bostad, städa ur lägenheten och flytta ut.

Under tiden bor mannen kvar.

Martin Eneborg, bostadssocialchef Vidingehem.
Martin Eneborg, bostadssocialchef för Vidingehem.

Tidigare anmälningar

Martin Eneborg, bostadsocialchef på Vidingehem, medger att händelsen är ovanlig.

– Vi stöter på misskötsel av lägenhet ett par gånger per år. Men en verkstad på det här sättet, det är det inte ofta vi stöter på.

Har ni inte fått in anmälningar från grannar tidigare?

Annons

– Det har vi, samtidigt har han bott där väldigt länge och grannarna har blivit toleranta kring de här ljuden.

Så ni har inte varit inne i lägenheten på flera år?

– Nej vi har inte fått tillgång till lägenheten på väldigt länge.

Hur kan ni göra det tryggt för omgivningen, är det säkert för grannarna nu?

– I och med att han lämnar så kommer det vara det.

Men anser ni att det är osäkert nu?

– Det är en verkstadsproduktion som pågår där, det finns väl olika delar runt det. Men det pågår en brottsundersökning parallellt nu så därför vill jag inte uttala mig.

Enligt åklagare och förundersökningsledare Annie Runander så är polisens tekniska utredning ännu inte klar. Vad brottsmisstanken mot mannen är vill hon inte gå in på närmre, men den initiala rubriceringen från polisen var misstanke om ”brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor, grovt brott”. Mannen är sedan tidigare vid flertal tillfällen dömd för grovt vapenbrott och vapenbrott.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.