Annons

Glädjebeskedet – Natalia och hennes dotter får bo kvar trots socialtjänstens misstag

Stockholm När socialtjänsten missade att betala hyran blev Natalia och hennes dotter uppsagda. Efter lång och oviss väntan kom beskedet – hovrätten beslutar att de får bo kvar. "Jag blev jätteglad, nu kan jag andas igen", säger Natalia Viazovskaia.
Foto: Kenneth Samuelsson
Efter lång väntan fick Natalia Viazovskaia glädjebeskedet att hon och dottern får bo kvar i tvårummaren.

Hem & Hyra skrev i höstas om Natalia Viazovskaias och hennes dotter Valentina som blev uppsagda på grund av socialtjänstens misstag. När Natalia inte kunde betala hyran på grund av att hon var sjukskriven efter ett grovt överfall tog hon hjälp av socialtjänsten i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Överenskommelsen var att Natalia skulle ansöka om ekonomiskt bistånd och efter det skulle socialtjänsten betala hennes hyra direkt till värden.

Men efter ett tag visade det sig att socialtjänsten hade gjort flera misstag och betalade Natalias hyra för sent flera gånger. Konsekvensen blev att hon och dottern blev uppsagd i hyresnämnden, ett beslut som överklagades till hovrätten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Nyligen kom beskedet att hovrätten går emot hyresnämndens beslut – Natialia Viazovskaia och hennes dotter får bo kvar i tvåan i Hammarbyhöjden.

Ett beslut som togs emot med glädje av Natalia.

– Jag blev väldigt glad och det är en så stor lättnad, det känns som jag kan andas igen. Jag har hela tiden hoppats att vi ska få bo kvar eftersom det inte var mitt fel att hyrorna betalades för sent. Men det har varit jobbigt att vänta så länge och inte veta om vi skulle tvingas flytta så jag är jätteglad att vi får bo kvar, säger hon.

Annons
Läs ocksåSocialtjänsten missade att betala hyran – nu vräks Natalia och dottern

Vad gjorde du när du fick beskedet?

– Vi firade med en liten fest med min dotter och några kompisar, säger hon.

En genomläsning av hovrättens beslut visar att hovrätten gör en annan bedömning än hyresnämnden. Medan hyresnämnden menar att hyran har betalats för sent fyra gånger anser hovrätten att två av förseningarna bör räknas bort eftersom det rör sig om enstaka dagar.

”Ett rättvist beslut”

Hovrätten lyfter också fram att  det är socialtjänstens misstag som gjort att hyran betalats för sent och att hyrorna har betalats i tid sedan 2020. De skriver också att prognosen för att hyrorna betalas i tid är god eftersom bristerna hos stadsdelsförvaltningen har uppmärksammats.

Annons

Sammantaget menar hovrätten att en uppsägning av Natalias kontrakt inte står i proportion till de försummelser hon gjort sig skyldig till.

En person som välkomnade beslutet från hovrätten är Linus Lindberg, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som har varit Natalias ombud.

– Det var jättehärligt att ringa Natalia och kunna ge henne det här beskedet. Hovrätten har en mer förstående inställning till de försenade hyrorna och lyfter fram att socialtjänsten har ändrat rutiner så att det inte ska kunna hända igen. Det här känns som en mer rimlig utgång och ett mer rättvist beslut, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.