Annons

Godkännanden till hovrätten

Södermalm Stockholmia säger upp en hyresgäst som motsatt sig renoveringar på Maria Prästgårdsgata. Dessutom överklagas domen om de ”godkända” renoveringarna till Svea Hovrätt.
Foto: Roger Rosenlund
Ragnar von Malmborg.

Tvisten började när hyresgästerna på Maria Prästgårdsgata kände sig lurade över att ha skrivit på dokument som godkände omfattande renoveringar i fastigheten. Att det även skulle innebära en höjning av både standard och hyra, det tyckte sig många inte ha blivit informerade om.

Saken gick upp för bedömning i Hyresnämnden tillsammans med ytterligare frågor om förråd och om vinden ska få byggas om till bostäder eller ej. Hyresnämnden gick på värdens linje rakt igenom – ett godkännande gäller om det skrivits på.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men alla har inte gett upp om att få ta tillbaka sitt godkännande. Fem  personer tar nu strid i Svea Hovrätt och det är en markant minskning från det antal personer som var med från första början.

– Från början var det 45. Hälften har flyttat på ett eller annat sätt. Några har förhandlat till sig fördelar och några har gett sig av. I Hyresnämnden var det elva, säger hyresgästernas ombud Ragnar von Malmborg, som uppger att fastighetsägaren använder sig av kraftiga påtryckningar för att få igenom sin plan.

Annons

– De har bland annat stängt av el och värme för hyresgäster, säger han.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

En person som motsatt sig renoveringar hela vägen har nu blivit uppsagd med motiveringen att han genom sitt agerande hindrat värden från att kunna renovera andra lägenheter.

– Jag håller på att tömma lägenheten, det kan ju vara så att man förlorar. Dessutom är den ju helt obeboelig, säger han.

Hur det kommer bli i den närmaste framtiden är han inte säker på, mer än att även det här ärendet kommer att gå upp till Hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Fastighetens ägare, Carl Gustaf Johnzon, vill inte kommentera uppsägningen på grund av sekretess. I övrigt vidhåller han sin uppfattning från hyresnämnden. Avstängd el och värme har inte varit påtryckningar, enligt honom.

– Jag tycker vi har meddelat det i väl god tid och enligt god sed. Affärsiden är inte att skapa oro utan tvärs om. Och vi gör det så gott det går, säger han.

Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.