Annons

Göteborg sämst på att bygga hyresrätter

Göteborg UPPDATERAD Malmö bygger dubbelt så många hyresrätter per invånare som Göteborg gör, dessutom till lägre hyror. I Stockholm är det allra dyrast. Det visar Hem & Hyras unika genomgång av byggandet i våra storstäder under senaste mandatperioden.
Foto: Gustaf Görfelt
Jenny Persson är en av dem som lever med följderna av Göteborgs byggfiasko. När andrahandskontraktet går ut i augusti vet hon inte vart hon och barnen Ilon, 5 år, och Mattis, 1, ska ta vägen.

Hem & Hyra har jämfört hur många hyresrätter som byggts i Stockholm, Göteborg och Malmö sedan 2014. Trots att alla tre städer haft majoriteter med socialdemokraterna som största parti skiljer sig resultatet åt rejält.

Siffrorna är en svidande bakläxa för Göteborg. Räknat per invånare har Stockholm byggt nästan 50 procent mer och Malmö nära dubbelt så mycket.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men inte nog med det. Medan uppförandet av hyresrätter har ökat kraftigt i Stockholm och Malmö så har byggtakten halverats på samma tid i Göteborg. Visserligen ökade antalet påbörjade byggen kraftigt i Göteborg under 2017 och 2018, men Malmö byggstartade fortfarande mer än dubbelt så mycket per invånare.

Jenny Persson är ensamstående undersköterska med två barn. Hon bor i andra hand på Hisingen i Göteborg, men i augusti går kontraktet ut. Sedan vet hon inte var hon och barnen ska ta vägen.

– Jag kollar Blocket väldigt mycket. Ibland dyker det upp förstahandskontrakt från mindre värdar som ligger ute någon timme. Jag kollar andra hand också, men dels är det mesta jättejättedyrt, dels får jag nästan aldrig svar. Det är kanske inte superpopulärt att ha två små barn, säger Jenny Persson.

Läs ocksåKort kö i Malmö - för folk med rätt plånbok

Ulf Kamne (MP) är kommunalråd i Göteborg med ansvar för stadsutveckling. Han är självkritisk. Visserligen finns det fler äldre hyresrätter i Göteborg än i både Stockholm och Malmö, men Ulf Kamne påpekar själv att det inte räcker i den massiva bostadskris som råder.

– Vi har byggt katastrofalt lite hyresrätter i Göteborg under många år. Numera krävs det 50 procent hyresrätter för att få markanvisning av fastighetskontoret, men det är en enorm fördröjning. Det vi gör nu får effekt först om 5–10 år. Jag personligen har insett att jag tidigare underskattat tidsaspekten, säger Ulf Kamne.

Han menar att det finns flera förklaringar till att det går så långsamt. En är att stadens förvaltningar inte går i takt.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– Trafikkontoret hinner till exempel inte med att bygga ut gator och torg i den takt som behövs för att nya hus ska kunna uppföras, säger Ulf Kamne.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Enligt henne är det inte en slump att det byggs så mycket i staden, utan tvärtom resultatet av en medveten satsning. För att öka byggandet av just hyresrätter har man rabatterat byggrätterna för den som bygger hyreslägenheter och också satt press på byggherrarna att börja bygga inom en viss tid.

Politikerna har även satsat på ny kollektivtrafik som man menar drar till sig nybyggnation.

– Det har varit ett hårt arbete men vi har jobbat aktivt för att få i gång bostadsbyggandet, särskilt av hyresrätter, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Men att stampa fram nya hyresrätter är bara halva svårigheten i bostadskrisens Sverige. Det andra kruxet är att människor ska ha råd att bo i dem. Snitthyrorna för en nybyggd tvåa i de tre storstäderna ligger åtskilliga tusenlappar över det som man får betala för en äldre lägenhet. Allra dyrast är det i Stockholm där man i snitt får betala 9 494 kronor i månaden för en nyproducerad tvårummare.

Jenny Persson i Göteborg är föräldraledig för stunden, men arbetar 75 procent i vanliga fall. Hon konstaterar att hon som undersköterska på deltid inte har råd med nyproduktion, även om hon söker sådana lägenheter också i ren desperation.

Annons

Om allt annat spricker hoppas hon få hjälp via släkt och vänner.

– Men det är ju också fel egentligen. Jag är inte ensam om det här och många andra kanske inga kontakter alls.

Vad tycker du om att Göteborg bygger så få hyresrätter och att snitthyran för en ny tvåa här är 9 116 kronor?

– Det är en katastrof. Bygg fler bostäder och subventionera dem så vanligt folk har råd att bo där.

 

ANMÄRKNING: I en tidigare version av den här artikeln redovisades för låga siffror för hyresrätter i Göteborg. Studentbostäder och ombyggda vindar och lokaler ingick inte i materialet för Göteborg, vilket det gjorde för Stockholm och Malmö. Nu ingår samma underlag för alla tre storstäderna. Hem & Hyra beklagar missödet.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.