Annons

Tio års väntan på första lyan

Stockholm Marcus Nordlund fick ett förstahandskontrakt efter tio år i andrahand. Men trots hög hyra är han nöjd med att ha fått en egen lägenhet
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyran är hög, men förstahandskontraktet är guld värt för Marcus Nordlund i Vega, Haninge.

De bor i nya lägenheter, betalar en hög hyra men är ändå rätt nöjda. Regeln hög hyra och missnöjda hyresgäster gäller alltså inte riktigt när Hem & Hyra ringer runt till ett antal hyresgäster som flyttat in i nya lägenheter. Förklaringen till nöjdheten är den stora bostadsbristen, ett förstahandskontrakt värderas jättehögt, trots hög hyra.

Marcus Nordlund betalar 7 600 kronor för 40 kvadratmeter utan balkong i Vega, Haninges snabbt växande bostadsområde.
– Hade jag bott själv hade det varit lite saftigt och tråkigt att lägga så mycket på hyran, men nu delar jag med min sambo så det går bra.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Marcus Nordlunds historia är lik många andras. Han flyttade till Stockholm 2006 och har sedan dess bott i andra hand eller inneboende. Senast bodde han kvar med ett ex på grund av bostadsbristen.
– Det är mitt första förstahandskontrakt och det var en lättnad när jag fick den. Det är kul att vara den förste som bor här och sedan gillar jag att standarden är hög med tvättmaskin, torktumlare, micro och Marbodalkök.

Annons

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster som har flyttat in i nya tvåor på 53 kvadrat i Gröndal, även om de skulle vilja ha lägre hyra så är få missnöjda med hyran på 12 000.
– Vi är nöjda och tycker det är så värt det. Tidigare har vi bott i andrahand och nu delar vi på det här, det går bra, säger en person.

Den nu dyrast förmedlade lägenheten i Stockholm finns i Hjorthagen. En hyresgäst, som vill vara anonym, kommenterar hyran så här. ”Det är dyrt men man får räkna med det när det är nyproduktion”.

Annons
Läs ocksåKraftigt ökad byggtakt i Göteborg – går om Stockholm
Läs också Göteborg sämst på att bygga hyresrätter - igen Kraftig ökning av nya hyresrätter Göteborg sämst på att bygga hyresrätter Kort kö i Malmö - för folk med rätt plånbok

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.