HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgare försökte testamentera sitt hyreskontrakt

Göteborg Fastighetsägaren fick reda på att hyresgästen avlidit. Nu bodde det någon annan i lägenheten. Det visade sig att den avlidne mannen testamenterat sitt hyreskontrakt. "Jag har inte hört talas om att någon försökt göra så innan", säger Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Andreas Breitling/Pixabay

Mannen hade hyrt fyrarummaren i centrala Göteborg i mer än tio år. I vintras fick fastighetsägaren Wallenstam information om att han avlidit.

Dödsboet borde utgöras av mannens son, antog Wallenstam, och skickade en uppsägning till sonen med rekommenderat brev.

Läs ocksåFörvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräksHyresnämnden gick på värdens linje. Kvinnan i Lilla Edet tvingas flytta från sin lägenhet på grund av vanvård.

När inget hände gick värden till hyresnämnden för att få igenom uppsägningen. Det hade nämligen visat sig att någon annan tagit över lägenheten och nu bodde där.

Avsagt sig arvet

Då hörde sonen av sig och meddelade att han hade avsagt sig sin del av dödsboet, och inte heller gjorde något anspråk på lägenheten

Den avlidne hyresgästen hade skrivit ett testamente där arvet i stället skulle fördelas på fyra yngre personer. En av dessa skulle även få ärva mannens hyreskontrakt, och den arvingens pappa var satt som testamentsexekutor.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

”Jag hoppas att Wallenstam respekterar och beviljar mig detta sista önskemål”, skriver den avlidne mannen i testamentet.

Enligt Wallenstam var det just den utpekade arvingen eller möjligen hans pappa som olovligt hyrde lägenheten i andra hand.

Men det är inte möjligt att testamentera sitt hyreskontrakt.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning
Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen.

– Nej, det går inte. En hyresrätt är inte en äganderätt. Den går inte att överlåta på det viset, säger Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Sambo kan ärva

Ett hyreskontrakt kan visserligen övergå till en annan person om hyresgästen avlider. Men då ska den personen redan bo i lägenheten sedan en längre tid, så kallat varaktigt samboende.

– Då kan hyreskontraktet ingå i bodelningen. I det läget har värden inte rätt att vägra den nya kontraktsinnehavaren, utan måste acceptera personen som hyresgäst, säger Sandra Nogueira.

En annan variant finns också. Det är om den ursprungliga hyresgästen lever men ska flytta ut eller har blivit uppsagd, och den varaktigt samboende vill bo kvar.

Värden kan säga nej

– Då kan man ansöka om att få överlåta sitt kontrakt till en närstående. Men då har hyresvärden rätt att göra en prövning av den nya hyresgästen, vad gäller lämplighet och betalningsförmåga. Värden kan alltså säga nej, säger Sandra Nogueira.

I fallet med mannen som skrivit testamente så bodde inte hans arvinge i lägenheten sedan innan.

– Då är det lite extra kört. Annars hade man kanske kunnat argumentera annorlunda i hyresnämnden, säger Sandra Nogueira.

Gjorde upp i godo

I slutänden nådde Wallenstam och dödsboet, företrätt av testamentsexekutorn, en förlikning.

Dödsboet förbinder sig att tömma och lämna lägenheten och tillhörande förråd senast sista juli. Genomförs detta så kommer värden inte att kräva ersättning för de läckage och skador som uppstått på grund av att den avlidne hyresgästen byggt om sitt badrum på ett icke fackmässigt vis.

Dödsboet förbinder sig även att släppa in värden, om det skulle behövas för åtgärder i badrummet innan avflyttningen. Parterna är även överens om att det inte ska ske någon nedsättning av hyran på grund av badrummets skick.

Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.