HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgare uppsagd efter många år på annan ort

Göteborg I åratal bodde kvinnan på annan ort med sina barn, medan hon behöll sin lägenhet i Göteborg. Först i fjol flyttade de tillbaka igen. Men efter alla år borta skyddas de inte längre av hyreslagen.
Foto: Pixabay
För fem år sedan utvandrade kvinnan till Norge för att jobba. Då och då besökte hon sin gamla hemstad Göteborg och bodde i lägenheten, men inte i någon större omfattning.

Kvinnans rätt till tvårumslägenheten i Göteborg har ifrågasatts tidigare. Första gången upptäckte hyresvärden Poseidon att hon redan 2004 hade flyttat till Dalsland med sina barn, utan att säga upp sitt hyreskontrakt.

Poseidon hävdade att hon inte behövde Göteborgslägenheten längre, och misstänkte dessutom att den hyrdes ut svart.

Läs ocksåFörnekade att ha hyrt ut i andra hand – men sa upp lägenhetenHyreskontraktet - viktigt att ha koll på.

Men kvinnan fick behålla kontraktet, eftersom hon hävdade att hon behövde tvåan som komplementsbostad.

För fem år sedan utvandrade kvinnan till Norge för att jobba. Då och då besökte hon sin gamla hemstad Göteborg och bodde i lägenheten, men inte i någon större omfattning.

Under tiden har släktingar bott där av och till under flera år, och använt lägenheten som sin egen. Eftersom värden inte godkänt detta räknas det som otillåten andrahandsuthyrning.

Läs ocksåMätte vattenförbrukning – vill kasta ut hyresgäster

När värden upptäckte saken blev kvinnan uppsagd på nytt. Innan hyresnämnden hann ta upp ärendet flyttade hon och hennes barn hem till Göteborg och lägenheten igen. Kvinnan jobbar numera här.

Trots det gav hyresnämnden ändå värden rätt att säga upp kontraktet, med hänvisning till att kvinnan inte haft behov av lägenheten och i stället har hyrt ut den i andra hand utan lov i flera år.

Beslutet överklagades. Inför hovrättens prövning har kvinnan hävdat att hon visst behöver lägenheten. Familjen bor där nu. Hon har inte råd att köpa sig en bostad, och betalningsanmärkningar gör det svårt för henne att hitta en annan hyreslägenhet.

Läs ocksåOlovlig andrahandsuthyrare sökte hyresgäster på Facebook

Hyresvärden ifrågasätter inte detta. Men eftersom kvinnan tidigare har hyrt ut lägenheten under så lång tid utan tillstånd står bolaget fortfarande fast vid kravet om att hon inte har rätt att bo kvar.

Och hovrätten gör samma bedömning som hyresnämnden. Enda skillnaden är att kvinnan får lite längre tid på sig att tömma lägenheten. Senast vid årsskiftet ska hon och hennes familj ha flyttat ut för gott.

Läs också Jönköpingsbo hyrde ut utan lov - nu mister han lägenheten Hyresvärdens bevis: smygtagen bild på turist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.