Annons

Gotland kan få ny bostadskö

Gotland Region Gotland vill starta en gemensam bostadsförmedling för Gotlandshem och privata hyresvärdar. Tanken är att det ska göra det lättare att få tag i en lägenhet på Gotland.

Ärendet var uppe för diskussion i Gotlands regionstyrelse i går och nu ska förslaget om en bostadsförmedling utredas vidare. Enligt regionrådet Brittis Benzer (V) är det svårt att få en bra översikt över de lediga lägenheter som finns på ön, särskilt för den som planerar att flytta dit.

– Det finns ett antal privata hyresvärdar här men kännedomen om de här bolagen är ganska låg. Då tror jag att det vore bra om det fanns en gemensam kö där de flesta hyresvärdarna är med, säger Brittis Benzer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tanken är att bostadsförmedlingen ska omfatta både Gotlandshem och så många privata hyresvärdar som möjligt. Nästa steg är att undersöka intresset bland bolagen och hur förmedlingen ska utformas.

– Vårt ledningskontor har haft kontakt med några privata hyresvärdar och de har varit intresserade, säger Brittis Benzer.

Annons

Kontoret har kikat på Stockholm där det sedan tidigare finns en bostadsförmedling av hyreslägenheter hos kommunala och privata hyresvärdar. Där drivs förmedlingen av ett särskilt kommunalt bolag och det skulle kunna bli fallet även på Gotland.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

– Exakt hur det ska utformas är för tidigt att säga, det får utredningen visa. Förhoppningen är att det ska komma igång under nästa år , säger Brittis Benzer.

Vad händer med de som står i Gotlandshems kö i dag när förmedlingen drar igång?

Annons

– De får man föra över till den gemensamma kön. Det här ska inte göra att det blir sämre för de som redan står i Gotlandshems kö. Tanken är ju att det ska bli bättre för alla som vill ha tag i en ny bostad.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"
Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.