Annons

Gotland röstade ja till Stockholm

Gotland Hyresgästföreningen på Gotland vill tillhöra Stockholm. På årsmötet röstade medlemmarna ja och nu går arbetet vidare med att försöka byta region.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningen på Gotland vill byta region.

Ett 40-tal medlemmar hade samlats när Hyresgästföreningen på Gotland höll sitt årsmöte i Visby i tisdagskväll. Med på mötet fanns frågan om föreningen ska byta region.

– En majoritet, två tredjedelar ungefär, röstade ja för att vi ska fortsätta arbetet med att flytta föreningen till region Stockholm, säger ordföranden Stefan Uddebrant.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gotlandsföreningen med cirka 3 000 medlemmar tillhör i dag region Sydost, där Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge län ingår.

Orsaken till att de vill byta är att flera andra organisationer på Gotland i dag är kopplade mot Stockholm, exempelvis fastighetsägare och hyresnämnd. Ett annat argument är kommunikationerna.

Annons

– Om vi ska åka på ett dagsmöte i Alvesta, Nässjö eller Växjö så får vi åka kvällen innan. Det är mer besvärligt och tar längre tid än om vi ska ta oss till Stockholm, förklarar Stefan Uddebrant.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Har regionbytet någon betydelse för medlemmarna?

– Ja, det kommer nog att bli lättare att få förtroendevalda med hänsyn till resorna. Det finns nog fler som kan tänka sig att ställa upp om de bara behöver ta sig till Stockholm, säger Stefan Uddebrant.

Annons

Regionstyrelsen i Stockholm har ställt sig positiva till Gotlandsföreningens inträdesansökan och har gett regionkontoret i uppdrag att utreda kostnaderna och möjligheterna för en flytt.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

Region Sydost har inte tagit ställning än i frågan. Men ett regionbyte är en lång process där respektive region ska säga ja och sedan avgörs av förbundsstämman som hålls nästa år.

Läs också Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat" Ny regionordförande lämnar sina uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.