HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotland röstade ja till Stockholm

Gotland Hyresgästföreningen på Gotland vill tillhöra Stockholm. På årsmötet röstade medlemmarna ja och nu går arbetet vidare med att försöka byta region.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningen på Gotland vill byta region.

Ett 40-tal medlemmar hade samlats när Hyresgästföreningen på Gotland höll sitt årsmöte i Visby i tisdagskväll. Med på mötet fanns frågan om föreningen ska byta region.

– En majoritet, två tredjedelar ungefär, röstade ja för att vi ska fortsätta arbetet med att flytta föreningen till region Stockholm, säger ordföranden Stefan Uddebrant.

Läs ocksåEfter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra

Gotlandsföreningen med cirka 3 000 medlemmar tillhör i dag region Sydost, där Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge län ingår.

Orsaken till att de vill byta är att flera andra organisationer på Gotland i dag är kopplade mot Stockholm, exempelvis fastighetsägare och hyresnämnd. Ett annat argument är kommunikationerna.

– Om vi ska åka på ett dagsmöte i Alvesta, Nässjö eller Växjö så får vi åka kvällen innan. Det är mer besvärligt och tar längre tid än om vi ska ta oss till Stockholm, förklarar Stefan Uddebrant.

Läs ocksåStängningen av regionens kontor väcker reaktioner

Har regionbytet någon betydelse för medlemmarna?

– Ja, det kommer nog att bli lättare att få förtroendevalda med hänsyn till resorna. Det finns nog fler som kan tänka sig att ställa upp om de bara behöver ta sig till Stockholm, säger Stefan Uddebrant.

Regionstyrelsen i Stockholm har ställt sig positiva till Gotlandsföreningens inträdesansökan och har gett regionkontoret i uppdrag att utreda kostnaderna och möjligheterna för en flytt.

Läs ocksåRegionen stänger hälften av sina kontor

Region Sydost har inte tagit ställning än i frågan. Men ett regionbyte är en lång process där respektive region ska säga ja och sedan avgörs av förbundsstämman som hålls nästa år.

Läs också Hyresgästföreningen: Ställ in alla årsmöten Kalmarföreningen firar hundra år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.