Annons

Gotland vill få fram fler hyresbostäder

Gotland Bygg fler hyreslägenheter men med rimliga hyresnivåer. Det är några av slutsatserna i den nya bostadsförsörjningsplan som region Gotland fattat beslut om.
Foto: Jenny Knutsson
Regionen på Gotland vill att det byggs fler hyreslägenheter på ön. Här ses de nybyggda hyresradhusen i kvarteret Trilobiten i Visby.

I går antog regionfullmäktige på Gotland en ny bostadsförsörjningsplan för åren 2014-2018. Regionen vill att bostadsbyggandet ska öka bland annat för att göra det möjligt för fler att flytta till ön. Fram till 2025 är målet att befolkningen ska öka från dagens 57 000 till 65 000 invånare och då behöver det byggas cirka 3 800 nya bostäder.

Enligt planen finns ett stort behov av fler hyreslägenheter men också till lägre byggkostnader och till rimligare hyror. En nybyggd trerumslägenhet bör inte kosta mer än 7 500 kronor i månaden, enligt regionens bedömning. För att hålla nere kostnaderna vill man bland annat arbeta för ett statligt investeringsstöd för byggande av hyresrätter. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Kösituationen för hyresrätter på Gotland ligger i dag på 4,5-5,5 år och det är en katastrof. Det går att bygga billigare och vi måste hjälpas åt för att få ner byggkostnaderna. Vi måste öppna upp marknaden och få hit fler som lägger bud så vi förbättrar konkurrensen, säger Bodil Rosengren, V, ledamot i regionfullmäktige till Sveriges Radio Gotland.

Men alla var inte imponerade av den nya bostadsplanen och vad den kommer att få för effekter.

Annons

– Den är väldigt allmänt hållen, den pratar om rimliga hyror och den pratar om att vi ska påverka hit och dit. Men den är inte konkret någonstans, så jag ser den som en papperstiger, säger Anna Hrdlicka, M, ledamot i regionfullmäktige till Sveriges Radio Gotland.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Annons

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.