HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotlandshem ändrar köregler

Gotland Lättare att behålla ködagar men också svårare att tacka nej till erbjudna lägenheter. Det är några av förändringarna som Gotlandshem tänker göra i sin bostadskö.
Foto: Jenny Knutsson
Konkurrensverket lägger ned utredningarna mot Gotlandshem.

Den som vill skaffa en lägenhet hos Gotlandshem behöver registrera sig och ställa sig i bolagets bostadskö. De med flest ködagar erbjuds först och ofta krävs det flera års väntan för att ha en chans att få en lägenhet. För att behålla sin köplats måste ansökan förnyas återkommande inom 365 dagar. Men det här är något som Gotlandshem nu vill se över.

— Har man missat att logga in och det har gått 366 dagar så förlorar man alla sina ködagar, även om man har stått i kön i 16 år. Det är lite för hårt tycker vi och det är något vi håller på att se över, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem kritiseras för tomtaffär

Bolaget håller på att tillsätta en referensgrupp med hyresgäster som ska få tycka till om hur köreglerna ska se ut. Men att ta betalt för köplatsen är ett alternativ som Elisabeth Kalkhäll inte tycker är aktuellt.

— Vi vill rikta oss till alla och då ska vi inte ta betalt för vår bostadskö, som vi ser det nu. Men någon form av motprestation kommer vi att behöva ha, att den står i kön är aktiv på något sätt, säger Elisabeth Kalkhäll.

Gotlandshem överväger även att ändra så att ködagarna behålls vid lägenhetsbyte och för de som flyttar in i en ungdoms- och seniorlägenhet. Dessutom diskuterar hyresvärden att införa begränsningar för hur många lägenhetserbjudanden en sökande kan tacka nej till.

Läs ocksåFortsatt strid om Gotlandshyror

— Det är för att stävja att folk låter bli att svara eller tackar nej till flera erbjudanden om lägenheter. Den hanteringen tar mycket resurser för oss. Har man tackat nej efter flera erbjudanden då blir man avstängd för att söka nya lägenheter hos oss under en tid, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Läs också Stopp för nya hyreshus i Slite Fick täta fönstret med silvertejp – först tretton år senare lagas det Strid om nya hyror på Gotland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.