Annons

Gotlandshem anmält för brott

Gotland Gotlandshem har anmälts för brott mot aktiebolagslagen i samband med den pågående fastighetsförsäljningen. Men bolagets styrelseordförande Mats Ågren (S) anser att anklagelserna saknar grund.

Polisen på Gotland har fått in en anmälan från två privatpersoner som anser att kommunägda Gotlandshem begått ett brott i samband med att de prövar att sälja 944 lägenheter till nya ägare. Det anmälda brottet ska bestå i att bolagets styrelseordförande och vd inte gett alla medlemmar i styrelsen tillräckligt med information om den tänkta försäljningen.

— Vi har upprättat en anmälan om brott mot aktiebolagslagen och ärendet är fortsatt öppet. I övrigt vill jag inte kommentera utredningen närmare, säger Mats Östman, förundersökningsledare på polisen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt anmälarna handlar det om lagparagrafen kring styrelsens beslutsförhet, som innebär att styrelsen inte får fatta beslut om inte alla ledamöter fått delta i behandlingen av ärendet eller fått ta del av tillräckligt beslutsunderlag.

— Vi har fått höra att det varit dålig information till en del av styrelseledamöterna, säger en av anmälarna till Gotlands Tidningar.

Annons

Gotlandshems styrelseordförande Mats Ågren (S) har inte fått ta del av polisanmälan ännu, men anser inte att han begått något brott.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— Alla som sitter i styrelsen har fortlöpande fått information om det här arbetet. Det är klart att den grupp som skött förhandlingen har vetat mer, men det har kommit till styrelsen sedan, säger han.

Har det varit en fråga i styrelsen att någon saknat information?

— Nej, det är ingen som har framfört något sådant till mig. Det här är några utanför styrelsen som påstår detta, det känns taget ur luften, säger Mats Ågren.

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

 

 

Fakta: Styrelsens beslutsförhet

Utdrag ur aktiebolagslagen, kapitel 8

21 § Styrelsen är beslutför, om mer än hälften av hela antalet styrelseledamöter eller det högre antal som föreskrivs i bolagsordningen är närvarande. Vid bedömningen av om styrelsen är beslutför skall styrelseledamöter som är jäviga enligt 23 § anses som inte närvarande.

Beslut får inte fattas i ett ärende, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har
1. fått tillfälle att delta i ärendets behandling, och
2. fått ett tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.