Annons

Gotlandshem höjer hyran

Gotland Nästa år höjs hyrorna hos Gotlandshem med 1,3 procent. Det står klart efter avslutade förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Kommunägda Gotlandshem hade begärt en hyreshöjning på tre procent för nästa år, vilket hade gett bolaget ett tillskott på 11,5 miljoner kronor. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen kapas höjningen med närmare hälften. Från årsskiftet höjs hyrorna med 1,3 procent i genomsnitt eller 14,50 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär det en höjning av hyran med 84 kronor i månaden.

– Vi är väl nöjda ändå får man säga. Vi gjorde vår budget före riksbanken sänkte räntan och det sänkte våra finansiella kostnader. Det har bidragit till att vi kunde gå ner en del med vårt yrkande, förklarar Staffan Thurgren, vd för Gotlandshem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men Hyresgästföreningen tycker höjningen kunde varit ännu lägre.

– Nöjd blir jag aldrig, det är fortfarande för högt men det är en hyfsad uppgörelse, säger Lars Arvidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Enligt parterna kommer hyreshöjningen resultera i satsningar på underhåll, men vilka exakta åtgärder som ska göras är ännu inte klart.

Annons
Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

– Det blir till viss del lite mer underhåll. Det handlar mer om generella åtgärder inne i lägenheterna, säger Lars Arvidsson.

En annan större insats är PCB-saneringen i kvarteret Stäven i Visby, där kostnadsbilden är något oklar efter att kommunen fått igenom ytterligare provtagningar i området. Beroende på vad analysen visar kan bolaget krävas på mer saneringsåtgärder.

– Det är en dark horse för oss, men det kommer nog inte att påverka oss under 2015, säger Staffan Thurgren på Gotlandshem.

Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Hyreshöjningen gäller från årsskiftet.

Annons
Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.