Annons

Gotlandshem riskerar miljonvite

Visby Gotlandshem riskerar två miljoner kronor i viten efter bytet av entrédörrar i kvarteret Stäven. Region Gotland kräver att entréerna tillgänglighetsanpassas, ett beslut som kan påverka framtida underhållsåtgärder.

Det handlar om 77 stycken entrédörrar i kvarteret Stäven i Visby som Gotlandshem under en tid bytt ut till nya. De nya dörrarna är i princip utrustade på samma sätt som de gamla och saknar automatisk dörröppnare. Enligt Gotlandshem handlade bytet om en ren underhållsåtgärd. Men Region Gotland har en annan uppfattning.

Byggnadsnämnden anser att dörrbytet är en förändring av byggnaden och att Gotlandshem utfört en olovlig åtgärd. Enligt nämnden måste de nya dörrarna vara tillgänglighetsanpassade och kräver att hyresvärden sätter in automatisk dörröppnare samt tar bort de nivåskillnader som finns i form av en tröskel i samtliga entréer. En investering på cirka tre miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Byggnadsnämnden beslutade i veckan att ge Gotlandshem femton veckor på sig att utföra arbetet annars väntar vite på 2 117 500 kronor. Om åtgärderna inte blir utförda hotar regionen att ordna arbetet själv på hyresvärdens bekostnad.

Annons

Gotlandshem har inte bestämt sig för om man kommer att överklaga beslutet. Enligt bolaget får en tillgänglighetsanpassning i just det här fallet en mycket liten effekt.

”Effekten av dörröppnare i trapphusets entrédörr skulle möjliggöra att funktionshindrade kom in i byggnaden på entréplanet för att sedan snopet konstatera att det enda vettiga var att ta sig ut från byggnaden igen då varken lägenheter eller förråd är tillgängliga och trapphusen saknar hiss”, skriver Gotlandshems utredare i en skrivelse till Region Gotland.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Enligt bolagets vd kan beslutet även få konsekvenser för hur man kommer att arbeta med underhåll.

Annons

— Vi kan komma att bli mer återhållsamma med mindre underhållsåtgärder. Jag tror vi kommer att se över vad vi ska göra och i så fall satsa på större åtgärder, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.