Annons

Gotlandshem inför p-avgifter

Gotland Bättre ordning och tillgänglighet för hyresgästerna. Det är tanken när cirka 4 500 p-platser blir avgiftsbelagda hos Gotlandshem under nästa år.
Foto: Jenny Knutsson
Under nästa år blir p-platserna avgiftsbelagda hos Gotlandshem.

Sedan en längre tid tillbaka har en större del av parkeringarna i Gotlandshems bostadsområden varit avgiftsfria. Men de fria p-platserna har inte varit problemfria. I en del bostadsområden har utomstående passat på att nyttja parkeringarna, vilket skapat problem för hyresgästerna.

— Sedan region Gotland införde betalparkering så har det i vissa områden nästa varit omöjligt att hitta någon ledig parkering när andra har ställt sig där, förklarar Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt bolaget har problemet med fullbelagda p-platser lyfts båda av hyresgäster och Hyresgästföreningen. Nu väljer hyresvärden att införa betalparkeringar i alla områden och där hyresgästerna kommer ges möjlighet att hyra en egen p-plats.

— Vi hoppas på att det blir lite mer ordning och reda och ökad trygghet. Att man som hyresgäst vet att man har en egen p-plats när man kommer hem, säger Elisabeth Kalkhäll.

Annons

Har ni tillräckligt med p-platser? 

Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo

— Ja, i de områden vi har parkeringar så har vi tillräckligt med platser att hyra ut. Det kommer även finnas besöksparkering.

Gotlandshem kommer framöver att sätta upp skyltar och märka upp platserna. Avgifterna kommer sedan att införas i etapper under nästa år. För p-platser i Visby blir det en månadsavgift på 150 kronor och på landsbygdsorter 100 kronor. Samtidigt ges alla hyresgäster en hyresreducering med 45 kronor i månaden.

— På det här sättet sker det en kompensation. Personligen så ser jag den som skälig. Jag tror många tycker det är bra att de får en egen plats, men sedan kanske man inte får den plats man helst vill ha, säger Stefan Uddebrant, ordförande för Hyresgästföreningen på Gotland.

Annons
Läs ocksåAllt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

 

 

Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.