HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotlandshem kan få nytt uppdrag

Gotland Gotlandshem ska inte bara syssla med hyreslägenheter. Det anser styrelseordföranden Mats Ågren (S) som nu vill att bolaget ska få möjlighet att bygga både bostadsrätter och ägarlägenheter.
Foto: Jenny Knutsson
Inte bara bygga hyreslägenheter om förslaget på nya ägardirektiv går igenom för Gotlandshem.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem sålde nyligen 900 lägenheter till privata ägare men är fortfarande den största hyresvärden på Gotland med cirka 4 000 bostäder. Enligt bolagets nuvarande ägardirektiv så ska verksamheten vara inriktad på just hyresbostäder, men det här kan nu komma att ändras.

— Bostaden är en bristvara på Gotland, både när det gäller hyresrätten och bostadsrätten. Vi vill nu undersöka möjligheten att bygga med olika upplåtelseformer framöver, det kan handla om både bostadsrätter och ägarlägenheter, säger Mats Ågren, (S) styrelseordförande i Gotlandshem.

Läs ocksåGotlandshem utreds för upphandlingsbrott

Enligt Mats Ågren skulle det ge möjlighet att både få fram fler bostäder och ge bolaget en bättre ekonomi.

— Att bygga och sälja bostadsrätter skulle ge oss en snabbare payback på de projekt vi satsar på. Sedan tycker jag att de bostadsrätter som byggts hittills på Gotland har sålts för överpriser. Vi har ganska låga produktionskostnader när vi bygger och där tror jag att vi har möjlighet att få fram bostadsrätter till mer rimligare kostnader. Det skulle ge möjlighet för en större kundgrupp att få tillgång till den typen av bostäder, förklarar Mats Ågren.

Men för att Gotlandshem ska få satsa på andra upplåtelseformer behöver bolaget få nya ägardirektiv. Socialdemokraterna kommer därför väcka frågan i kommande regionfullmäktige i februari. Planen är att det nya direktivet ska träda i kraft på bolagsstämman senare i mars. Enligt Mats Ågren finns inget hinder att ett kommunalt bostadsbolag satsar på bostadsrätter.

Läs ocksåHyresgäst vann strid om uthyrning i andra hand

— Vi ska vara en stor aktör för bostadsförsörjningen och utifrån hur lagen ser ut så finns det inget hinder. Det är en fri marknad och det finns andra kommunala bolag som har gjort det och varit framgångsrika, säger Mats Ågren.

Gotlandshem har som mål att få fram 400 lägenheter till 2020. Ska en del av målet byggas som bostadsrätter nu?

— Nej, det är sagt att det ska vara 400 hyreslägenheter. Så det som kan bli bostadsrätter är utöver det i så fall. Vi har tilldelats mark i den nya stadsdelen Visborg där byggnation ska kunna starta 2019. Där skulle vi kunna bygga med andra upplåtelseformer än hyresrätter, säger Mats Ågren.

Läs ocksåOvanlig lägenhet lockade många
Läs också De fixar jobbet själva och får ned hyran Nya ägare får tumme upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.