HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gotlandshem utreds för upphandlingsbrott

Gotland Två av Gotlandshems bygg- och renoveringsprojekt har anmälts som otillåten direktupphandling. Nu utreds det allmännyttiga bostadsbolaget av Konkurrensverket. Men hyresvärden slår ifrån sig anklagelserna.
Foto: Jenny Knutsson
Bygget i kvarteret Bläckfisken blir nu en fråga för Konkurrensverket.

För tre veckor sedan fick Konkurrensverket in två anonyma tips om att Gotlandshem ska ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det ska röra sig om två olika kontrakt med ett värde på flera miljoner kronor.

— Vi tycker att det fanns tillräckligt med substans i de här två tipsen för att vi ska gå vidare med dem. Det är därför vi har tillskrivit Gotlandshem för att få klarhet i vad som har skett, säger Martin Bäckström, handläggare vid Konkurrensverket.

Läs ocksåGotlandshem måste sälja för att nå nya vinstmål

Det ena fallet handlar om kvarteret Bläckfisken i Visby, där Wisab bygger 36 hyreslägenheter åt Gotlandshem. Marken ägdes tidigare av byggbolaget men såldes till hyresvärden förra året för cirka 10 miljoner kronor. Enligt tipsaren fick Gotlandshem köpa marken om de lovade att ge byggbolaget kontraktet.

Gotlandshems bygge av kvarteret Bläckfisken påbörjades i december förra året.

Det andra tipset handlar om stamrenoveringen av kvarteret Dillen i Visby som påbörjades 2016. Enligt anmälaren skulle upplägget med att lägenheterna renoveras etappvis vara ett sätt att kringgå upphandlingsreglerna.

Konkurrensverket har begärt svar från Gotlandshem senast tisdag nästa vecka. Om myndigheten finner att det rör sig om otillåten direktupphandling kan bolaget riskera böter på upp till tio miljoner kronor. Men Gotlandshems vd anser att de inte har gjort några fel i de aktuella fallen.

Läs ocksåHjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora"

— Det som påstås stämmer inte och det hade varit lätt att kontrollera genom att kontakta oss. Jag tycker att vi har gjort på rätt sätt. Min uppfattning är att man har anmält oss för att man vill misskreditera oss som bolag, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Enligt Kalkhäll så har hela renoveringen i kvarteret Dillen upphandlats som helhet och inte i några etapper som anmälaren påstår. När det gäller kvarteret Bläckfisken fanns redan ett ramavtal med Wisab om nyproduktion när de fick erbjudandet om marken.

Hade ni fått köpa marken om ni inte haft det avtalet?

Läs ocksåHyresgästföreningen säger upp samlingslokaler

— Det kan jag inte svara på. Men vi hade redan ett ramavtal om nyproduktion med dem sedan ett och ett halvt år tillbaka, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Enligt Wisab erbjöds även andra att köpa den aktuella marken i kvarteret Bläckfisken och inte enbart Gotlandshem.

— Dels hade vi funderingar på att bygga själva och då hade det blivit bostadsrätter. Nu blev det hyresrätter i stället, säger Stefan Melander, vd på Wisab.

Ställde ni krav på köparen att få bygga på tomten?

— Vi har inte haft något krav kan man säga. Vi har ett ramavtal med Gotlandshem om nyproduktion på landet och i Visby. Vi har ingen insyn i vad som gäller om offentlig upphandling, det här får Konkurrensverket utreda, säger Stefan Melander.

Läs också Gotlandshem stoppar sommaruthyrning Över tio års väntan på lägenheter i Visby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.