Annons

Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Gotland Elisabeth Kalkhäll avgår omedelbart som vd för Gotlandshem. Detta efter turbulensen i bolaget där både styrelsen och anställda visat missnöje med ledningen.
Foto: Jenny Knutsson
Elisabeth Kalkhäll avgår som vd för Gotlandshem.

De senaste månaderna har varit turbulenta kring det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem. Anställda har vittnat om en utbredd tystnadskultur och bristande förtroende för ledningen, vilket rapporterats av Helagotland.se. Samtidigt har bolaget bland annat pausat flera nybyggen och stoppat en omdiskuterad satsning på ett nytt Visbykontor, vilket vållat debatt.

På ett extrainsatt styrelsemöte i går kom beskedet att Elisabeth Kalkhäll omedelbart avgår som vd.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

”Jag är stolt över det arbete vi gjort de här åren och är tacksam över det goda samarbetet med alla duktiga medarbetare och chefer som arbetar på GotlandsHem. Nu ser jag fram emot att följa GotlandsHems fortsatta utvecklingsresa lite från sidan”, skriver Elisabeth Kalkhäll i ett pressmeddelande.

För styrelsen kom beskedet som en överraskning.

— Vi hade ett styrelsemöte i går och det var inte på dagordningen. Det kom som en överraskning att hon sade upp sig.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Vad var orsaken?

— Det har varit mycket negativa skriverier och det har varit tungt att leva med. Som vd behöver man känna att man kan vara flexibel och våga, men när man hela tiden får negativa nyheter så, krymper man på något sätt. Därav kom uppsägningen i går, säger Roger Wärn (M) styrelseordförande i Gotlandshem.

Är det förtroendekritiken från de anställda som varit avgörande?

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— Det har varit många bitar skulle jag vilja säga. Men det är klart har man inte förtroende internt så är det jobbigt.

Annons

Har ni i styrelsen haft förtroende för henne som vd?

— Vi har haft förtroende för Elisabeth och ledningen till ganska nyligen då vi kände att vi inte får respons.

Vilken respons då?

— Vi har ett ägardirektiv om nybyggnationer som vi ska uppfylla och vi har känslan att det inte står högst på prioriteringslistan.

Tycker du att hon kunde sitta kvar?

— Jag spekulerar inte i det. Hon har valt att säga upp sig och då får jag råda efter det. Man mår inte bra av ett sviktande förtroende från styrelsen och sedan en negativ publicitet i media. Det blir en press, jag förstår det. Gotland är litet, alla frågar om allt.

Roger Wärn (M), ordförande för Gotlandshem.

Vem styr bolaget nu?

— Det är så här, styrelsemötet började fyra i går eftermiddag, så vi har inte hunnit med så mycket än. Men som det ser ut nu så går jag in som tillförordnad vd som en mycket kortsiktig lösning. Eftersom uppsägningen kom lite plötsligt så hade vi inte förberett någonting.

Annons

Finns det någon fallskärm vid uppsägningen?

— Elisabeth har sex månaders uppsägningstid. Jag har inte läst avtalet, men det viktiga har varit att få verksamheten att fungera.

Kalkhäll har varit vd sedan 2016. Vad tycker du att hon betytt för Gotlandshem?

— Mycket. Hon har ju förändrat hela företaget. Från att ha varit ett rent förvaltande bolag så har vi faktiskt byggt och producerat ganska mycket de senaste fem–sex åren. Det har hon varit nyckeln till, så hon har satt en stor prägel på bolaget.

Förtroendekrisen som framträtt mellan ledningen och de anställda. Har den löst sig nu eller hur ser du på situationen?

— Nej, vi har inte löst den. Det är djupare än så och där kommer vi sannolikt behöva någon form av hjälp. Vi vet att det finns människor som inte mår bra. Det räcker för att vi ta det här på allvar, säger Roger Wärn, (M) styrelseordförande för Gotlandshem.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.