Annons

Grannar vill ta över för att slippa vräkning

Oxelösund ​”Riv - det är ohälsosamt”, säger politikerna. ”Vi vill bo kvar”, säger hyresgästerna.

​Kommunens politiker fattade år 2000 beslut om att husen på Floragatan i Oxelösund ska rivas senast 2015 eftersom området klassas som ohälsosamt. I vintras kom beskedet: alla hyresgäster i de nio kedjehusen blev uppsagda.

Annons
Husen ägs av stålverket SSAB som ligger granne med bostadsområdet. Men har sedan 80-talet förvaltats bostäderna av Oxelösunds kommunala bostadsbolag: Kustbostäder. Nu vill grannarna bilda en förening för att ta över förvaltningen, på så sätt hoppas man skjuta rivningen på framtiden. Kustbostäder är positiva till idén.
– Jag är inte förvånad. Bodde jag där hade jag också kämpat. Det är ett fint område, säger Lars Blomkvist som är vd på Kustbostäder. Vi kommer att fatta beslutet i maj.
Om hyresgästerna tar över förvaltningen kan de bo kvar – till 2015. Men grannarna hoppas att tidsfristen ska ge dem möjlighet att bearbeta politikerna att ändra sig i fråga om rivningen. Bland annat har man startat en namninsamling.
– Vår högsta önskan är att Kustbostäder ska fortsätta att förvalta bostäderna, vi betalar gärna hyra. Annars är vi beredda att köpa husen, säger hyresgästen Nils Tommy Olofsson.
Hittills har cirka 200 personer i Oxelösund skrivit på namninsamlingen. Men kommunalrådet i Oxelösund, Benita Vikström (s), tror inte att namninsamlingen kommer att ändra beslutet om rivning.
– Chansen att detaljplanen ändras är oerhört liten. Beslutet ligger så nära i tid och inget har förändrats sedan det fattades. Bostäderna ligger för nära industri, högspänningsledning och den planerade trafikleden, säger hon.
Men om de boende anser att de inte störs, utan vill bo kvar där?
– Så kan det vara. Men det är vi politiker som har ansvar för medborgarna ur ett folkhälsoperspektiv och området är inte lämpligt för bostäder, säger Benita Vikström.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.