HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Grannarna förhandlar din hyra

Örebro Gör Monica och Kurt ett dåligt jobb får grannarna mindre pengar i plånboken. De har nämligen tagit på sig ansvaret att föra hyresgästernas talan när det förhandlas.

Med bara några veckor kvar till det nya året, börjar allt fler hyror bli färdigförhandlade. Och det är inte bara anställda förhandlare som för kampen om din hyra mot bostadsbolagen. En viktig roll har även förtroendevalda hyresgäster som för sina grannars talan.

Monica Flöjt och Kurt Östberg är väl pålästa inför hyresförhandlingarna. De har bra koll på räntepunkter, taxenivåer och andra faktorer som påverkar hyresvärdens ekonomi.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Framför allt har de ägnat tid åt att känna av stämningen bland grannar och andra hyresgäster.
– Det gäller att ha stora öron i det här uppdraget, skrattar Monica Flöjt, som ingår i stora förhandlingsdelegationen.

– Alla vill ha ett nollresultat i år. Det är också vad vi jobbar för, säger Kurt Östberg, ordförande i stora delegationen och medlem i lilla delegationen.

Resultatet av deras arbete påverkar direkt privatekonomin för hyresgästerna. Misslyckas Kurt, Monica och de andra får grannarna mindre pengar att handla mat och kläder för.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Ett ansvar som jag tar på största allvar. Men det är inget som skrämmer mig. Jag har fått bra utbildning och känner mig trygg, säger Monica.

Visst händer det att både hon och Kurt får pikar av hyresgäster som inte är helt nöjda. Men det är inget som de båda ideellt arbetande medlemmarna i Hyresgästföreningen tar personligt.

– Det rinner av mig. Jag förstår ju att ingen vill betala mer hyra, säger Kurt Östberg.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Sin roll i lilla förhandlingsdelegationen med fem medlemmar beskriver han som en budbärare till stora delegationen med 18 medlemmar. Det är där besluten tas om att acceptera eller gå vidare.

Under själva förhandlingarna är det oftast den anställde förhandlaren som för Hyresgästföreningens talan efter att ha pratat ihop sig med de förtroendevalda.

– Om fem-sex pratar i munnen på varandra blir vi inte trovärdiga. Då har vi gett motparten ett övertag.

Vad är ett bra resultat?
– Ingen ska gå ut som förlorare. Båda ska känna sig som vinnare.

Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.