Annons

Grannarna förhandlar din hyra

Örebro Gör Monica och Kurt ett dåligt jobb får grannarna mindre pengar i plånboken. De har nämligen tagit på sig ansvaret att föra hyresgästernas talan när det förhandlas.

Med bara några veckor kvar till det nya året, börjar allt fler hyror bli färdigförhandlade. Och det är inte bara anställda förhandlare som för kampen om din hyra mot bostadsbolagen. En viktig roll har även förtroendevalda hyresgäster som för sina grannars talan.

Monica Flöjt och Kurt Östberg är väl pålästa inför hyresförhandlingarna. De har bra koll på räntepunkter, taxenivåer och andra faktorer som påverkar hyresvärdens ekonomi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Framför allt har de ägnat tid åt att känna av stämningen bland grannar och andra hyresgäster.
– Det gäller att ha stora öron i det här uppdraget, skrattar Monica Flöjt, som ingår i stora förhandlingsdelegationen.

– Alla vill ha ett nollresultat i år. Det är också vad vi jobbar för, säger Kurt Östberg, ordförande i stora delegationen och medlem i lilla delegationen.

Resultatet av deras arbete påverkar direkt privatekonomin för hyresgästerna. Misslyckas Kurt, Monica och de andra får grannarna mindre pengar att handla mat och kläder för.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Ett ansvar som jag tar på största allvar. Men det är inget som skrämmer mig. Jag har fått bra utbildning och känner mig trygg, säger Monica.

Visst händer det att både hon och Kurt får pikar av hyresgäster som inte är helt nöjda. Men det är inget som de båda ideellt arbetande medlemmarna i Hyresgästföreningen tar personligt.

– Det rinner av mig. Jag förstår ju att ingen vill betala mer hyra, säger Kurt Östberg.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Sin roll i lilla förhandlingsdelegationen med fem medlemmar beskriver han som en budbärare till stora delegationen med 18 medlemmar. Det är där besluten tas om att acceptera eller gå vidare.

Annons

Under själva förhandlingarna är det oftast den anställde förhandlaren som för Hyresgästföreningens talan efter att ha pratat ihop sig med de förtroendevalda.

– Om fem-sex pratar i munnen på varandra blir vi inte trovärdiga. Då har vi gett motparten ett övertag.

Vad är ett bra resultat?
– Ingen ska gå ut som förlorare. Båda ska känna sig som vinnare.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.