Annons

Christinas kvalitetskök revs ut: ”Det nya är sämre och fulare”

Stockholm Christina Nyström satsade över 300 000 kronor på sitt kök och badrum när hon flyttade in. När hyresvärden Stena skulle renovera blev hon först lovad att få behålla det – ett löfte som bröts. Drygt ett år senare sitter hon i ett kök som enligt henne blev allt annat än bra. ”Det är helt bedrövligt”, säger hon.
Kök före och efter renovering
Foto: Linda Dahlin/Privat
"Mitt gamla kök var felfritt, det här har så många fel och brister. Det är inte bara fult utan slarvigt uppsatt också, en lucka lossnade en dag", säger Christina Nyström, som står i sitt nya kök med luckor i faner. Bilden till höger visar hennes gamla kök.

När Christina Nyström flyttade till sin hyresrätt i Bredäng 2008 satsade hon över 300 000 kronor ur egen ficka för att renovera hela lägenheten. Hon fick tillstånd av dåvarande områdeschef att renovera bostaden, som enligt henne var i uselt skick när hon flyttade in.

När hyresvärden Stena beslutade om stambyte några år senare blev Christina först lovad att få behålla köket, men efter många turer fram och tillbaka så tog värden tillbaka löftet. Hem & Hyra berättade om Christinas kök i september 2021. Då var hennes kvalitetskök nedmonterat, och hon hade just fått besked om att Stena inte skulle montera tillbaka det.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– De blev olika bud från olika chefer. Argumentet blev till slut att det inte skulle sättas in igen för att köken skulle bli enhetliga, säger hon.

Valde nya luckor i ek – men fick helt andra

Christina fick några alternativ att välja mellan när det var dags att sätta in ett nytt kök. Hon kryssade i för ekluckor.

– Jag var och tittade på dem i en av visningslägenheterna och de såg fina ut.

Läs ocksåHyresvärden rev ut Christinas kvalitetskök för 300 000 – får inte återställa trots löfte

Men när hon kom tillbaka efter att ha bott i en evakueringslägenhet i höstas möttes hon av ett kök i faner i fyra olika nyanser av ekfärgat träslag och mönster, då lister, passbitar och täcksidor var i annan nyans än luckorna.

– Det var inte alls vad jag hade beställt. Dessutom var det inte alls bra gjort, köksluckorna är placerade tio centimeter högre än tidigare, så jag har svårt att nå upp för att ta ut porslin. Det är också svårt att utnyttja hela utrymmet i hörnskåpen. När jag frågade hur jag ska nå saker i skåpet där jag tidigare hade snurra så uppmanades jag att använda ett snöre för att dra ut saker. Det är inte klokt, säger Christina Nyström.

Kvinna som visar ett hörnskåp utan snurra
”När jag frågade hur jag ska nå saker i skåpet där jag tidigare hade snurra så uppmanades jag att använda ett snöre för att dra ut saker. Det är inte klokt.”, säger Christina Nyström.

Spishällen har fått byta plats, vilket Christina tycker är en försämring, då hon får ljuset från fönstret i ryggen i stället för ett sidoljus som tidigare.

Annons

Kräver skriftlig förklaring

Christina Nyström är mycket kritisk till att att hon inte fick behålla sitt kvalitetskök trots tidigare löften. Hon känner till tre andra hyresgäster som har fått behålla sina kök som de själva satt in. Hon har krävt en skriftligt förklaring från Stena.

– Än har jag inte fått någon vettig förklaring. De säger att alla kök ska vara enhetliga, men ingenting är enhetligt i området, enligt vad jag har sett har vi fått olika modeller installerade vartefter. Jag känner till flera hyresgäster som har fått behålla sina 57 år gamla kök trots att de sunkiga, för att få lägre hyra. De fick valmöjligheter, men inte jag, säger hon.

faner i olika nyanser och mönster
Olika nyanser av ek i faner. Christina Nyström tycker inte att det nya köket håller någon vidare kvalitet.

Nu har Christina fått erbjudande om att byta till grå köksluckor i stället för de i faner. Ett erbjudande hon har tackat ja till. Den 18 januari skulle luckorna ha installerats, men det fattades delar så nu får Christina vänta cirka en månad på att få de grå luckorna på plats.

– Förutom att det fattades delar så var luckorna som skulle upp ovanför kyl och frys för små. Köket blir inte bättre bara för att luckorna byts ut, det är fortfarande i sämre kvalitet än mitt tidigare vilket är helt bedrövligt. Egentligen vill jag flytta, men jag orkar inte det som 85-åring, säger hon.

Ifrågasätter hyreshöjningen

Innan renoveringen hade Christina Nyström en månadshyra på 8 650 kronor. Nu betalar hon 9 850 kronor i månaden. När de grå luckorna är på plats får hon betala 22 kronor extra varje månad.

– Jag tänker ifrågasätta om jag verkligen ska betala den här höga hyran när de hela tiden missar delar av den utlovade renoveringen.

Läs ocksåStockholmshem vill riva ut välbevarade 30-talskök
Christina Nyström är trött på alla turer kring köket.”Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta”, säger hon.

När Hem & Hyra skrev om Christinas kök första gången svarade Isabella Lindh, Stenas dåvarande fastighetshetschef i området, att det inte gick att behålla hennes kök på grund av stambytet och att de nya köken ska vara enhetliga:

Annons

”Det har blivit ett felaktigt löfte på grund av missförstånd, vi har haft en för dålig intern dialog. Beslutet är taget på högre nivå. Det är så klart jätteolyckligt att det blivit så många turer kring det här. När vi har tittat på rören som ska stambytas har vi gjort den bedömningen att det inte går att behålla köket. Vi vill också att de nya köken ska vara enhetliga.”

Funderar på att stämma värden

– Jag ser det här som ett avtalsbrott. Det här har blivit rena rama vendettan, jag tror Stena vill hämnas på mig för att jag varit så kritisk, säger Christina Nyström, som funderar på att gå vidare och stämma Stena, då hon inte fått någon skriftlig förklaring.

Cathrine Ripman, förhandlare på Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger att det inte kan vara ett avtalsbrott då det inte fanns något avtal med garanti om att få behålla köket.

– Avtalet har sagt att hon fick behålla köket om stammarna skulle hålla för det, men enligt Stena så gick det inte, och då finns det ingenting att driva. Personligen kan jag tycka att Stena kunde ha ansträngt sig lite mer kanske och försökt att se om det gick att behålla hennes kök, även om de inte hade några skyldigheter, säger Cathrine Ripman.

Hem & Hyra har sökt nuvarande områdesfastighetschef för Stena, Fredrik Brandt, men han vill inte ge några kommentarer angående Christina Nyströms kök.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.