Annons

Grow Karlskrona vill se unga växa

Karlskrona ​Bland bostadsområdenas tonåringar finns massor av idéer. Projektet Grow, som nu startar i Karlskrona, ska hjälpa ungdomarna att utveckla sin kreativitet och omsätta talangen i reda kronor och ören.

​Projektledare Aya Al Sadoon lyser upp när hon talar om Grow. Hon är själv uppvuxen i Kungsmarken, och har tidigare jobbat med barn upp till nionde klass i kultur- och idrottsprojektet Efter Skolan här. Hon vet vilken potential som finns ute bland gårdar och trapphus.

Annons
 
– Vi har väldigt många talanger i de här områdena, så mycket passion! De här ungdomarna brinner, de vill göra något. Men de har ingenstans att ta vägen, säger Aya Al Sadoon.
 
Nu är hon anställd av Hyresgästföreningen för att få de äldre ungdomarna i Mellanstaden, de som nått gymnasieålder, att våga tro på och förverkliga sina idéer. Tonvikten ligger på företagande och sociala nätverk som kan ge kontakter i näringslivet och leda till en egen inkomst.
 
Målsättningen är att 25 ungdomar ska tjäna minst 10 000 kronor på sin verksamhet om 1,5 år. Aya Al Sadoon medger leende att det kan låta som en kaxig plan.
 
–  Men man ska vara lite kaxig. Det är det vi vill ge de här ungdomarna. Självförtroende och en tro på sin egen förmåga att bygga en framtid. Det är väldigt viktigt, säger hon.
 
I veckan presenterades Grow på en konferens i Blekinge på temat boendeinflytande och demokrati. Omkring 100 konferensdeltagare från bland annat bostadsbolag, allmännyttornas branschorganisation Sabo och Hyresgästföreningen bussades till Kungsmarken för att på plats få veta mer om hur man jobbar för att öka trivseln och engagemanget i området.
 
Konferensdeltagarna fick även en rundtur på Hjorthöjden i Ronneby, där man satsat på mer inflytande för hyresgästerna i form av bland annat självförvaltning.
 
Grow Karlskrona är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Karlskronahem och Karlskrona kommun. Senare i höst ska projektet även spridas vidare till Olofström, Ronneby och Karlshamn.
 
Läs mer på www.growkarlskrona.se eller på Facebook: Grow/Efter Skolan Karlskrona.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Här söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hem Edit i Karlskrona fixade coronasäker städning Från tak till kök – på fem år Två procent i hyreshöjning hos Karlskronahem – och bredband Studenter i Karlskrona vill dela mer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.