Annons

Två procent i hyreshöjning hos Karlskronahem – och bredband

Karlskrona Första mars nästa år höjer Karlskronahem hyran med två procent. Vid samma tidpunkt kommer bredband på 2 Mbit att finnas i hela beståndet som ett grundutbud för alla hyresgäster.
Foto: Annika Wallsson
Björn Eliasson, vd för Karlskronahem, och Inge Karlsson, förhandlare Hyresgästföreningen. De har enats om en hyreshöjning på två procent från första mars 2020. Vid samma tidpunkt kommer alla hyresgäster har tillgång till ett basutbud på 2 Mbit bredband.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har parterna enats om nästa års hyresnivå. Från första mars höjs månadshyran med två procent, förutom i de nyproducerade lägenheterna på Minerva som undantas från höjning.

– Vi har fått ett jättebra underlag och vi har fått full koll på hur företaget fungerar ekonomiskt. Förhandlingarna flöt på bra, säger Inge Karlsson, förhandlare för Hyresgästföreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förhandlingarna kom även att handla om bredband. Alla i hela kommer att utrustas med bredband motsvarande 2 Mbit. För detta påverkas hyran med 0,12 procent, vilket är under tio kronor i månaden för de allra flesta. De som vill ha starkare bredband kan ordna detta själva men i botten ligger att alla har tillgång till 2 Mbit.

– Det känns som en bra uppgörelse. Det är inte minst många elever som i dag har plattor och datorer genom skolan. För dem är detta viktigt. Vi kände att det var ett bra pris för att få det, säger Inge Karlsson.

Björn Eliasson är vd på Karlskronahem och gläds åt satsningen på bredband åt alla.

Annons
Läs ocksåByggtider för Karlskronahem

– Vi brinner för alla typer av integration och det här är ett sätt att få med alla. Vi bryter det digitala utanförskapet och vill att det ska vara enkelt för våra hyresgäster. Det är bara att flytta in och koppla på, säger Björn Eliasson.

Karlskronahem har tagit avstamp i Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet.

– Där ser vi att det finns grupper som hamnar i digitalt utanförskap och att en del av dessa grupper bor i våra bostadsområden. Så här kan vi minska den digitala segregationen, säger Björn Eliasson.

Läs ocksåÄntligen dags att flytta in i Lyckeby

Men det handlar även om omvärldsbevakning och konkurrens, resonerar Björn Eliasson. Numera borde det allt mer ses som naturligt att förse hyresgäster med bredband, precis som att det exempelvis finns ett grundutbud av tv-kanaler.

– Det handlar om att vi framtidssäkrar vår produkt. Det är en satsning vi känner oss jätteglada för och vi inskränker inte alls på hyresgästernas valfrihet, säger Björn Eliasson.

Annons

Hur ser du annars på årets förhandlingar?

– En förhandling är alltid en förhandling. Jag känner att det har varit ett transparent och öppet klimat. Vi har haft förhoppning om att hitta en lösning som funkar både för oss och för hyresgästerna. Det tycker jag att båda parter har insett, säger Björn Eliasson.

Här listar Hem & Hyra löpande de hyresuppgörelser som är klara för 2020 i Blekinge

Läs också Budget 2020: Hyresgäster kan få mer inflytande vid renovering Carin får 100 procents hyreshöjning när huset rivs Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.