Annons

Häften vill köpa andelslägenheter

Botkyrka Botkyrkabyggen går vidare med planerna på att sälja andelslägenheter till hyresgästerna. Nära hälften av de tillfrågade vill köpa sin lägenhet.

Bland de nu tillfrågade boende på Eriksbergsåsen vill 46 procent av hyresgästerna på Skarpbrunnavägen 71-85 köpa loss sin lägenhet.  Och bolagets vd Ulf Nyqvist är nöjd med resultatet.
–   En del hyresgäster som står för stabilitet och trygghet, flyttar från sitt område och ofta från kommunen när de får bättre ekonomi och köper en lägenhet. Genom att erbjuda boende att köpa sin lägenhet hoppas vi att de ska bo kvar, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen, enligt ett pressmeddelande.

Botkyrkabyggen har valt ut fastigheten Trälberget 1 på Skarpbrunnavägen 71-85 som pilotprojekt för andelsägarmetoden. Men intresset är stort även i fastigheterna Trälberget 2 och Trälberget 3 och  bolaget utreder om de ska erbjuda även dessa hyresgäster att köpa sin lägenhet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Andelsägarlägenhet innebär att huset inte ombildas till bostadsrätter utan hyresvärden står kvar som huvudägare och sköter förvaltning. Andelsägaren blir delägare i fastigheten och tar ansvar för lägenhetens inre underhåll, som kakel, målning och byte av kylskåp och spis. Samtidigt betalar andelsägaren en förvaltningsavgift som ska gå till hyresvärdens kostnader för värme och stora renoveringar som stambyte och fönsterbyte.

Bakom konceptet står bolaget Andelsägarmetoden och enligt bolaget kostar exempellägenheten på 63 kvadrat 365 000 kronor. Av dessa blir kontantinsatsen 20 000 kronor. Med ränta på lånen och förvaltningskostnader sjunker boendekostnaden med 720 kronor i månaden jämfört med nuvarande hyra. Då måste å andra sidan hyresgästen ta hand om det inre underhållet. Kalkylen bygger också på att räntan ligger runt dagens nivå på fyra procent.

Annons
Läs också Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.