Annons

Halloweenparty för barn – bästa festen på många sätt

Halmstad Nu är det Halloween. Gör som festfixarna i Halmstad. Varje höst sätter de sig ner och planerar årets läskiga disco i hyresgästlokalen. För de vet: Fest för barn är bästa festen på flera sätt.
Foto: Jenny Leyman

Hyresgästföreningen förhandlar inte bara hyror utan ordnar fester också. Att vända sig till just barn är någonting som festfixarna i Halmstad har kommit på är extra bra.
– Det är ju för att de ska ha något roligt att gå till och föräldrarna får jättegärna komma med, säger Tomas Svensson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Klyftehög/Vasäng.

Med yngsta gästen. festfixare Tomas Svensson med Chloé och mamma Mia Wahlbäck.

Att vända sig till barn är bästa festen på många sätt.
– Barn från olika gårdar och områden får träffas och föräldrar får chans att prata med varandra. Barnen kan också dra med sig sina föräldrar, säger Tomas Svensson

Hem&Hyra var med på Halloweendisco förra hösten men också påskdisco brukar arrangeras årligen. Efter en dansstop-lek (där alla får en guldmedalj) är det dags för en svartklädd häxa att servera korv med bröd. Mille Doverhäll har fullt med röda stänk i ansiktet och på tröjan står det ”Death” i till synes blod.
– Det är fakeblood.

Det är barnens fest men det är också vuxna är på plats. Marie Zander bor i området och har som både mormor och farmor tagit med sig sina barnbarn. Hon dansar också och äter snacks vid bordet.
– Jag tror barnen behöver detta. Att få springa runt och röra på sig. I dag sitter de så mycket på nätet. De måste ut och träffas också, för den delen även vuxna, och samverka, säger Marie Zander.

Annons

Det kan i bästa fall få långtgående effekter också.
– Här får de något, kanske blir de då mer rädda om sitt område.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens Tomas Svensson tycker inte att det är något större arbete att vara festfixare. När det är dags för fest har styrelsen en genomgång om vad som måste handlas och vilka som ska göra det.

Inför Haloweenfesten fanns pynt kvar från föregående år. En ansiktsmålare har bokats och någon fick ta på sig att välja ut musik.

Annons
Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

På själva festdagen brukar det sedan ta ungefär två timmar att färdigställa lokalen. Priset för kalaset landar på cirka 3 000 kronor som kommer från så kallade verksamhetsmedel via det kommunala bostadsbolaget HFAB.

För festfixarna är det viktigt att kalaset är så öppet det bara går. Det är en av anledningarna till att de inte kräver någon anmälan. I stället brukar de annonsera på Facebook, på bostadsbolagets anslagstavlor och några dagar innan i soprummen.

Fakta: Barn har med sig föräldrar

På Halloweenfesten möttes barn från olika områden. Det är ett sätt att få med flera, även till exempel de som inte pratar svenska eller är vana med svenskt föreningsliv.

Barn har med sig föräldrar och det betyder att också vuxna träffar andra vuxna.

Temafester överlag är bra, till exempel musikquiz och grillat med livemusik.

Källa: LH Klyftehög/Vasaäng

Fakta: Festfixartips

1. Bestäm i god tid vem som gör vad, som att handla, fixa musik, boka underhållning och bjuda in.

2. Nå ut. Halloweenfesten annonserades på Facebook och på områdets anslagstavlor. Tre dagar innan sattes också lappar upp vid sopstationerna.

3. Ha kul och gott humör. Det kommer klart oftast av sig självt om man tycker det man ska göra är skoj.

Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.