Annons

Hallstahem startar elbilpool

Västerås Hallstahem har startat en elbilpool som är öppen för alla kommuninvånare. Än så länge består poolen bara av en bil, men de kan bli fler.
Foto: Hallstahem/Jenny Knutsson
Lina Andersson är marknadschef på Hallstahem som invigde sin elbilpool under tisdagen.

Under tisdagen invigdes bilpoolen och de som ville hade möjlighet att provköra bilen, som är av märket Nissan Leaf och kan köra upp till 30 mil på en laddning.

– Ett 20-tal personer kom och de flesta var väldigt intresserade. Om några veckor får vi se hur många som har registrerat sig, säger Lina Andersson, marknads- och kommunikationschef på Hallstahem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hallstahem har avsatt en laddstolpe på en parkering i centrum för satsningen. Om intresset blir stort kommer företaget utöka poolen med fler bilar.

– Bilpool är ett utmärkt alternativ för den som bara behöver bil ibland, och vill göra ett så litet klimatavtryck som möjligt på vägen, säger Lina Andersson.

Annons

För Hallstahems hyresgäster är det gratis att bli medlem. Övriga invånare i kommunen kan ansluta sig till poolen för 62 kronor i månaden. Utöver det betalar man per timme bilen används. Både bokning och nyckelhantering sker digitalt via en app eller via webben.

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

Elbilspoolen är ett led i Hallstahems miljöarbete. Sedan 2018 är det kommunala bostadsbolaget med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett upprop som Sveriges allmännytta (tidigare Sabo) startat.

Målet är att de kommunala bostadsbolagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Annons

– Samtidigt avvecklar vi två diesel- och bensindrivna fordon som vi använder inom företaget. Tanken är att våra medarbetare också ska kunna använda sig av elbilen i tjänsten. På så vis innebär elbilen ingen ökad kostnad för hyresgästerna, säger Lina Andersson.

Läs ocksåHär skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”
Under tisdagen invigdes Hallstahems elbilpool.

 

Fakta: Hallstahem

Hallstahem är Hallstahammars kommunala bostadsbolag och förvaltar 2 430 lägenheter i Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm.

Läs också Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.