Annons

Hallstahem startar elbilpool

Västerås Hallstahem har startat en elbilpool som är öppen för alla kommuninvånare. Än så länge består poolen bara av en bil, men de kan bli fler.
Foto: Hallstahem/Jenny Knutsson
Lina Andersson är marknadschef på Hallstahem som invigde sin elbilpool under tisdagen.

Under tisdagen invigdes bilpoolen och de som ville hade möjlighet att provköra bilen, som är av märket Nissan Leaf och kan köra upp till 30 mil på en laddning.

– Ett 20-tal personer kom och de flesta var väldigt intresserade. Om några veckor får vi se hur många som har registrerat sig, säger Lina Andersson, marknads- och kommunikationschef på Hallstahem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hallstahem har avsatt en laddstolpe på en parkering i centrum för satsningen. Om intresset blir stort kommer företaget utöka poolen med fler bilar.

– Bilpool är ett utmärkt alternativ för den som bara behöver bil ibland, och vill göra ett så litet klimatavtryck som möjligt på vägen, säger Lina Andersson.

Annons

För Hallstahems hyresgäster är det gratis att bli medlem. Övriga invånare i kommunen kan ansluta sig till poolen för 62 kronor i månaden. Utöver det betalar man per timme bilen används. Både bokning och nyckelhantering sker digitalt via en app eller via webben.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Elbilspoolen är ett led i Hallstahems miljöarbete. Sedan 2018 är det kommunala bostadsbolaget med i Allmännyttans klimatinitiativ, ett upprop som Sveriges allmännytta (tidigare Sabo) startat.

Målet är att de kommunala bostadsbolagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Annons

– Samtidigt avvecklar vi två diesel- och bensindrivna fordon som vi använder inom företaget. Tanken är att våra medarbetare också ska kunna använda sig av elbilen i tjänsten. På så vis innebär elbilen ingen ökad kostnad för hyresgästerna, säger Lina Andersson.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Under tisdagen invigdes Hallstahems elbilpool.

 

Fakta: Hallstahem

Hallstahem är Hallstahammars kommunala bostadsbolag och förvaltar 2 430 lägenheter i Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm.

Läs också Laddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.