HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han blir ny ordförande för Gotlandshem

Gotland Ett roligt och spännande uppdrag. Så beskriver Roger Wärn (M) sin nya roll som styrelseordförande för Gotlandshem.
Foto: Jenny Knutsson / Privat
Roger Wärn (M) blir ny styrelseordförande för Gotlandshem.

Valresultatet innebär att det blir ett maktskifte på Gotland och under nästa mandatperiod 2019–2022  kommer regionen styras av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i minoritet. På det senaste regionfullmäktige blev det klart vilka politiker som kommer sitta i nämnder och kommunala bolag.

För Gotlandshem innebär det att Mats Ågren (S) kliver av ordförandeposten efter fyra år. Ny styrelseordförande blir Roger Wärn (M), som formellt tillträder uppdraget på bolagsstämman i mars. Han har tidigare suttit som ersättare i styrelsen sedan 2010.

Läs ocksåGotlandshem stoppar sommaruthyrning

— Jag tycker det känns skoj och att det ska bli ett spännande uppdrag. Jag tycker bolaget är på väg åt rätt håll. Under mina år i styrelsen har vi har gått från en förvaltande roll till en mer expansiv fas. Det har varit en spännande utveckling där vi skapat nya bostadsområden. Då stod A7-fältet helt tomt, men i dag är det helt fullt med nya bostäder, säger Roger Wärn.

Kommer ni klara målet med 400 nya bostäder till 2020?

— Från början var det sagt att målet skulle klaras av inom mandatperioden och till 2019 är det bara några dagar kvar, så det kommer ju inte att ske. Men om man sätter ett mål på 400 bostäder så kan man inte ge oss mark för 300 bostäder. Problemet är tillgången på byggklar mark och där har regionens planavdelning en del att göra.

Läs ocksåÖver tio års väntan på lägenheter i Visby

Vad ser du för utmaningar framöver?

— Vi ska bygga mer bostäder, närmast blir det Gråbo ängar och sedan ska vi även bygga utanför Visby. Det är inte billigt att bygga nytt och det får det inte vara för dyrt att bo, det är en svår ekvation att få att gå ihop. Samtidigt behöver vi vara vaksamma på vad som händer på bostadsmarknaden framöver och om efterfrågan viker. Vi har sett att intresset har börjat minska.

Försäljningen av drygt 900 lägenheter vållade mycket debatt förra året. Kan det bli aktuellt att sälja mer?

Läs ocksåGotlandshem kritiseras för tomtaffär

— Varför vi sålde var ju för att rädda balansräkningen i bolaget. Vi stod inför behovet att både bygga nytt och renovera. Jag tycker det var ett lyckat beslut att sälja och som var helt nödvändigt av ekonomiska skäl. Står vi inför samma situation igen så är det ett alternativ jag tycker man ska hålla öppet. Men det är inget som är aktuellt den närmaste tiden.

Vad har du för erfarenhet av hyresbostäder?

— Inte mer än att jag suttit åtta år i Gotlandshems styrelse. Jag har suttit i flera styrelser och bolag, är utbildad ekonom och har varit vd för en redovisningsfirma.

 

Läs också Fortsatt strid om Gotlandshyror Stopp för nya hyreshus i Slite

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.