Annons

Han gör Borås tillgängligt

Borås Genom föreningen Våga Satsa Vinn har Tommy Mäkelä har gjort Borås mer öppet för alla. Nu står resten av Sverige på tur.
Foto: Johanna Ohlson
”Vi har inte råd att utestänga människor från yrkesliv, boende och fritidsaktiviteter för att de är lite annorlunda”, säger Tommy Mäkelä.

Som 19-åring stod Tommy Mäkelä vid ett vägskäl. Skulle han ge efter för motgångarna på arbetsmarknaden och riskera att bli sjukpensionär innan livet ens hunnit börja? Eller, skulle han våga tro på sig själv och se sin funktionsvariation som en tillgång? Tommy valde det senare. 

– I dag är jag glad över att vara annorlunda. Det är mina unika egenskaper, och svårigheterna jag gått igenom, som gjort mig till den jag är.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tommy har ADHD och Asperger syndrom. Det betyder att han kan ha svårt att koncentrera sig samt att han behöver tydlig struktur i vardagen.
– För mig passar det till exempel utmärkt att bo i hyreslägenhet. Att betala hyra och överlåta ansvaret för renovering och underhåll till hyresvärden. Det ger en förutsägbarhet som funkar bra för mig.

Annons

Efter några misslyckade försök på arbetsmarknaden fick Tommy jobb som bokningsansvarig för ett föreläsningsnätverk.
– Med rätt förutsättningar kunde jag äntligen börja leva ett bra och självständigt liv, säger Tommy.

I dag jobbar han med just de frågor han brinner för, att öka tillgängligheten för alla som har funktionsvariationer och speciella behov.
– Jag har startat föreningen Våga Satsa Vinn. Vi har bland annat anordnat en välbesökt familjedag på den handikappanpassade 4H-gården på Hässleholmen här i Borås. Och i höst har vi upprepat succén med en modevisning där alla får delta.

Annons
Läs ocksåStrulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagarKristina Lundgren, i svarta kläder, glasögon och långt hår i en fläta, sitter sedd i profil vid ett stort vitt skrivbord med papper, kalender i läsplatta. I bakgrunden syns flyttkartonger i hörnen. Flytten till seniorboendet blev en besvikelse.

Framgång nås via samarbete med föreningar, företag och kommuner. Ett exempel är fotbollsklubben IF Elfsborg, där samarbetet lett till att Borås arena blev först i landet med att göra varje åskådarplats tillgänglig för både syn- och hörselskadade.
– Det är fantastiskt att se vad vi lyckats göra här i Borås. Nu står resten av Sverige på tur. Om fem år hoppas jag att man jobbar på samma sätt i hela landet, säger Tommy.

Fakta: Tommy Mäkelä

Ålder: 33 år.Bor: I en av AB Bostäders hyreslägenheter på Tullen i västra Borås.Yrke: Föreläsare samt grundare av föreningen Våga Satsa Vinn.Familj: Fru och två barn, 5 och 8 år.Dold talang: Har extremt bra lokalsinne.

Fakta: Våga Satsa Vinn

Mer information om föreningen hittar du här:

www.vagasatsavinn.se

Läs också "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén Tillgängliga bostäder för äldre kartläggs Pensionärer protesterar mot igenspikad vägg Vill ha lag om anpassning som gäller hela landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.