Annons

Ljög om sin inkomst – förlorar hyreskontraktet

Malmö Hyresgästen hade inte råd med den höga hyran och ljög om sin inkomst genom att skriva in en medsökande i bostadskön. Det skulle han inte gjort. Nu river hyresvärden det efterlängtade hyreskontraktet.
Ett sönderrivet hyreskontrakt.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hyresnämnden menar liksom hyresvärden att mannen fått lägenheten på felaktiga grunder.

För fyra år sedan ställde sig mannen i kö hos den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd. Under de tre första åren blev han anvisad fyra olika lägenheter men fick sedan aldrig något kontrakt eftersom hans inkomst var för låg i förhållande till hyran. Därför skrev han in en kvinnlig medsökande i sin profil på Boplats Syd. I och med det ökade hushållets sammanlagda inkomst rejält vilket också öppnade upp för att söka både fler och större lägenheter, vilket Hem & Hyra berättat om. När mannen sedan kallades på en lägenhetsvisning uppgav han att den kvinnliga medsökande också skulle bo i lägenheten. Han fick därför lägenheten och han och kvinnan undertecknade kontraktet båda två.

Men i början av året gifte sig mannen med en annan kvinnan och hyresvärden, kommunala MKB, fattade misstankar. Vid en koll visade det sig att den kvinnliga medsökande aldrig flyttat in i lägenheten utan hela tiden varit folkbokförd på en adress i en mindre ort i Skåne. När MKB gjorde ett hembesök medgav mannen att det aldrig var meningen att den medsökande kvinnan skulle flytta in utan att det var ett sätt att öka på inkomsten. MKB menar att de förts bakom ljuset och i våras blev mannen därför uppsagd.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han ville dock inte flytta och fallet har därför avgjorts av hyresnämnden, som ger MKB rätt. Hyresnämnden menar liksom hyresvärden att mannen fått lägenheten på felaktiga grunder. Det framgår, enligt nämnden, av köreglerna hos Boplats Syd att både den bostadssökande och den medsökande ska ha för avsikt att bo i lägenheten när man skriver på hyreskontraktet. Under förhandlingen i nämnden menade mannen att han inte trodde att han läst igenom köreglerna.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.