Annons

Han tar över ordförandeklubban i Linköping

Linköping Han beskriver sig själv som en riktig föreningsmänniska. Nu tar Mattias Nyström över ordförandeklubban för Hyresgästföreningen i Linköping.

Det har varit täta byten av ordförande för Linköpingsföreningen de senaste åren. Mattias Nyström, som tilldelades uppdraget vid onsdagens årsmöte, har varit medlem i Hyresgästföreningen i cirka fem år, men är redan rutinerad när det gäller styrelsearbete.

– Man kan säga att jag halkade in på ett bananskal. Jag var med och hjälpte till på Bergadagen när jag fick frågan om jag ville engagera mig mer, berättar han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då hade han precis gått med och blev inbjuden att delta på Linköpingsföreningens styrelsemöten. Efter ett år som adjungerad valdes han till styrelseledamot.

– Jag tycker att det här är jättekul, säger Mattias Nyström.

Han berättar att föreningsarbete ligger honom varmt om hjärtat och det är inte bara Hyresgästföreningen som han är engagerad i, utan han jobbar även fackligt och politiskt.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Många mår dåligt"

Hans företrädare på ordförandeposten, Johnny Larsson, har vittnat om svårigheterna att kombinera engagemang i Hyresgästföreningen med yrkes- och familjeliv. Mattias Nyström tror inte att det kommer att bli några bekymmer för egen del, men det är ändå en fråga som han vill jobba med framöver.

Annons

– Jag skulle vilja att Hyresgästföreningen nationellt jobbar för rätten att ta tjänstledigt för förtroendeuppdrag, precis som när det gäller fackliga uppdrag. Att man ska kunna få ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Det borde inte bara gälla Hyresgästföreningen, utan alla samhällsnyttiga föreningar. Kanske är det något som man kan driva tillsammans med andra föreningar.

Lokalt vill Mattias Nyström framför allt arbeta med att öka engagemanget bland medlemmarna. Han hoppas att fler arbetsgrupper som jobbar med olika sakfrågor ska bildas och menar att det inte behöver vara uppdelat på olika bostadsområden, utan lika gärna efter intresseområde.

Läs ocksåHon vill se fler lämna köksbordet

– Kanske kan vi ha en remissgrupp, en miljögrupp och så vidare.

Att vända trenden när det gäller medlemsantalet i Linköping ser han också som en prioriterad fråga. Vid årsskiftet var medlemsantalet cirka 9 300 och Mattias Nyström tycker att åtminstone 2 000-3 000 fler är ett rimligt mål.

– Vi har tappat medlemmar under ett par års tid. Kanske handlar det om förtroende, men jag tror att det har mer att göra med att Linköping är så stabilt, med stora hyresvärdar. Det är först när man får problem i sitt boende som man går med. Men det finns annat som är viktigt också, som boinflytande.

Varför tycker du att fler medlemmar är viktigt?

Annons

– Därför att är man fler så är det lättare att göra sin röst hörd.

Hur ska ni få fler att vilja gå med?

– Genom att synas mer och jobba med utåtriktade aktiviteter.

Ett 50-tal medlemmar deltog på årsmötet. Övriga styrelsen består av Tommy Blomqvist, Berit Karlsson, Peter Lundqvist, Anders Rundqvist, Inger Borg och Camilla Blomqvist.

Fakta: Mattias Nyström

Ålder: 41 år.
Bor: I en trea på Luftvärnsgatan, Linköping.
Familj: Fru och fyra barn, varav två från en tidigare relation.
Sysselsättning: Personlig assistent.
Intressen: Höll tidigare på mycket med datorer men numera är det föreningslivet som fritiden ägnas mest åt.

Läs också Linköpingspolitiker tyckte till om marknadshyror Bamse hjälper barn att städa Ryd Lättare att fånga monster än en lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.