Annons

Lättare att fånga monster än en lägenhet

Linköping Fånga några monster och prata om hur unga ska kunna få tag på egen bostad. Hyresgästföreningen använde Pokémon som lockbete för att prata bostadsfrågor och fick många napp.
Foto: Jenny Knutsson
,

Pokémon Go-trenden tycks hålla i sig. När Hyresgästföreningen ordnade event på temat i trädgården vid kontoret i Linköping var det framför allt barn och unga vuxna som kom. Deltagarna hade chansen att fånga extra många och ovanliga Pokémons i det populära mobilspelet samtidigt som Hyresgästföreningen bjöd på frukt och vatten och höll frågesport. Det blev också mycket prat om bostadssituationen i Linköping, en situation som både Ida Ekenberg och Lisa Plambech har bitter erfarenhet av. Båda är på jakt efter lägenhet, en jakt som går trögt.

– Jag håller på och letar boende men det går åt helvete. Jag fyller snart 27 år, men som det ser ut nu måste jag flytta tillbaka hem till mina föräldrar. Jag har tur som ändå kan göra det, men det känns sådär, säger Ida Ekenberg.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Lisa Plambech och hennes pojkvän har åkt runt till hyresvärdar för att presentera sig och anmäla sitt intresse, men det har hittills varit resultatlöst. För tillfället är de inneboende hos pojkvännens pappa, men det är inte hållbart i längden.

– Det finns ju ingenting att få tag på om man inte har jättemånga köpoäng hos Stångåstaden, säger Lisa Plambech modstulet.

De tycker båda att det behöver byggas mer, och billigare.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen: "Många mår dåligt"

– Jag blir så ledsen över att så mycket som byggs är bostadsrätter. Det är inte många av oss som är 20–30 år som har möjlighet att köpa en sådan. Det behövs fler hyresrätter, tycker Ida Ekenberg.

Men medan sökandet efter nya hem går dåligt så gick det desto bättre för dem att spela Pokémon. Det gjorde det även för de fyra kompisarna Celine, Albin, Anton och Rasmus som klurade på svaren i frågesporten och fångade ovanliga låtsasmonster. De räknar inte med att flytta hemifrån förrän om kanske tio år. Men de är optimister och tror att det kommer att gå bra.

– Ja, jag tror att jag kommer att hitta någonstans att bo men kanske efter ett långt sökande, säger Rasmus.

Läs ocksåHon vill se fler lämna köksbordet

Arrangörerna var nöjda med uppslutningen. När ett liknande event nyligen hölls av Hyresgästföreningen i Malmö kom 120 personer för att spela och prata. Vid halvtid i Linköpingseventet hade 60 tävlingssvar lämnats in.

Annons

– Vi lockar ju sällan till oss den här åldersgruppen, så det är jätteroligt. Det är ju morgondagens hyresgäster, säger Sara Anderberg, boendechef på Hyresgästföreningen.

Det kan bli aktuellt med liknande event på fler orter i Östergötland framöver.

Läs också Linköpingspolitiker tyckte till om marknadshyror Pokémonstjärna gästar hyresfest i Höganäs Bamse hjälper barn att städa Ryd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.