Annons

Han tog grannfejden till hyresnämnden

Helsingborg Freddy Hansen tröttnade på störningarna i bostadsområdet, samlade in 53 namnunderskrifter och skrev ett protestbrev till hyresvärden. När inget hände gick han vidare till hyresnämnden. Då fick han själv ett varningsbrev av värden.
– Vi har fått in skriftliga klagomål på Freddy Hansen av två andra familjer. Därför blev han varnad, säger Lars-Gunnar Larsson, ombud för hyresvärden Patentbygg Sverige AB.

Freddy Hansen anser att han är oskyldigt anklagad. Kontrollerar ni att uppgifterna stämmer?
– Det gör vi inte när det är fler än en familj som framför klagomålen, säger Lars-Gunnar Larsson.

Freddy Hansen är förvånad.  
– Det är otäckt hur lätt det är att ange någon och jag känner mig kränkt. Jag trodde inte att en hyresvärd kunde skicka ut en varning utan att kontrollera om anklagelserna stämmer, säger han. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hem & Hyra skickade över frågan till Alexandra Trossling, jurist vid Hyresgästföreningen.

Annons

– En hyresvärd kan skicka ut varningsbrev om andra grannar anser att en hyresgäst har stört. Det är först vid en uppsägning som hyresvärden måste bevisa att störningarna har skett.


I samband med att Freddy Hansen fick varningsbrevet råddes han av hyresrådet, Greger Lindberg, att återkalla ärendet i hyresnämnden.

– Jag gav honom det rådet eftersom situationen i bostadsområdet hade lugnat ner sig. Det var alla parter överens om. Jag upplyste även Freddy Hansen om möjligheten att återkomma om situationen förvärrades, säger Greger Lindberg.

Annons
Freddy Hansen är besviken både på hyresvärden och på hyresnämnden.  
– Jag har lagt ner den juridiska kampen för jag insåg att den inte skulle lösa något. Jag trodde att hyresnämnden skulle hjälpa mig. Istället fick jag hot om uppsägning och de sociala myndigheter ifrågasatte om jag var kompetent som pappa. Det har varit tufft att möta den här sidan av Sverige, säger Freddy Hansen.

Fakta: Hyreslagen

Hyresgästen är skyldig att se till att de som vistas i lägenheten inte uppträder på ett störande sätt. Om störningar förekommer är det hyresvärdens skyldighet att uppmana hyresgästen att omedelbart upphöra med störningarna samt att informera socialnämnden i kommunen.

.

 

Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.