Annons

Han vill få Vallonbygden att växa

Finspång 2 000 personer köar efter bostad i Finspång, men det finns knappt någon byggbar mark för nya bostäder. Nu vill Vallonbygdens nye vd Hans-Erik Olofsson sätta fart på bostadsbyggandet i kommunen.
Foto: Jenny Knutsson
Hans-Erik Olofsson började som vd på Vallonbygden i maj 2017.

Det har gått drygt två månader sedan Hans-Erik Olofsson satte sig i vd-stolen på det kommunägda bostadsbolagets kontor i Finspång. Men det är inte i kontorsrummet han verkar spendera den mesta tiden.

— Jag brukar börja dagen halv sju, mellan sju och åtta har vi möten och avstämningar i ledningsgruppen, sedan mellan nio och tre försöker jag vara ute så mycket som möjligt. Jag har varit runt och träffat alla anställda och tittat på alla våra fastigheter utvändigt. I höst ska jag kolla hur det ser ut invändigt i alla hus, jag vill kunna bilda mig en uppfattning om vilket skick de är i, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han är född i Örnsköldsvik, uppvuxen i Kramfors och inledde sin yrkesbana som major i försvarsmakten i Sollefteå. Det var inom militären han kom in på fastighetsområdet och fick ansvara för olika hemliga anläggningar och exempelvis bygga hangarer för Jas-plan. Därefter fick han uppdraget att starta upp ett regionalt kontor inom Krisberedskapsmyndigheten. De senaste åtta åren har han varit vd för kommunägda bostadsbolaget Svenbo i Svenljunga.

— Jag tror inte att man ska sitta som vd för länge, fem-åtta år är lagom. Det var dags för en ny utmaning, jag vill ha någonting att bita i, säger han.

Annons

Som vd för Vallonbygden ser han också flera stora utmaningar framför sig. Bolagets bostadskö har den senaste tiden växt till 2 000 personer och den som vill få tag i en lägenhet i Finspång i dag kan få vänta två-tre år. Men det som främst stoppar byggandet av nya hyreshus är tillgången på byggklara tomter, berättar han.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

— Planarbetet har inte hängt med. Jag har gått igenom vilka tomma tomter som finns i Finspång där vi skulle kunna bygga nytt och hittat mark för 600 lägenheter. Men problemet är att planen inte medger bostäder, vilket tar flera år att ändra. Man borde ha börjat den här processen mycket tidigare, säger han.

— Jag vill ha tag i mark för att vi ska kunna bygga 1 000 lägenheter, sedan kanske det bara är möjligt att bygga 20-25 procent. Det innebär i så fall 200-250 lägenheter de närmaste sju-åtta åren och det ser jag som fullt rimligt.

Annons

En annan utmaning ligger i bolagets befintliga bostäder.

Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

— Vi har många hus som är uppförda på 1950- och 60-talet och som inte är rotrenoverade och det är lite oroande. Det är kulvertar och stammar som behöver bytas, lite tråkiga saker som inte direkt syns för de boende. Men vi kommer föreslå styrelsen att vi behöver lägga mer på underhåll under 2018 och framåt. En del åtgärder hoppas jag kan komma igång redan i höst, säger han.

Fakta: Hans-Erik Olofsson

Gör: Ny vd på Vallonbygden i Finspång.

Tjänar: 78 000 kr/månaden

Ålder: fyller 55 i år

Familj: frun Ann-Charlotte och barnen Per-Erik och Linda.

Bor: Borås, men kommer flytta till Östergötland.

Intressen: Schack, jakt och fiske.

 

Läs också Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.