Annons

Handeln med svartkontrakt växande härva

Malmö Hem & Hyra har tidigare skrivit om handeln med svarta hyreskontrakt i området Herrgården på Rosengård. Nu visar det sig att handeln omsatt miljoner kronor.

Handelns omfattning med svartkontrakt på Herrgården avslöjas idag av tidningen City. Det handlar om en muthärva som pågått under flera år där fyra anställda varit inblandade. Att få ett hyreskontrakt utan att ha betalat för det har i stort sett varit omöjligt, skriver tidningen City.

Det förekommer två polisanmälningar. Fredrik Andersson på Söderlindh & Jeppsson, som tog över förvaltningen på Herrgården från Newsec vid årsskiftet har tidigare bekräftat för Hem & Hyra att han känner till ryktena om svarta affärer men förklarade samtidigt att han var pessimistisk vad gäller möjligheterna att få något klargjort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ingen som vill riskera sitt liv genom att berätta, vedergällningen har varit tuff här i Malmö med alla mord det senaste året, säger Fredrik Andersson.

Nu håller Söderlindh & Jeppsson att bygga upp ett eget kösystem. Prioriterade är hyresgäster som på grund av trångboddhet vill byta till sig en större lägenhet, förklarar han.

Annons

– Sedan vi tog över förekommer det i alla fall ingen svarthandel, det vågar jag lägga två fingrar på bibeln på. De som sitter på kontrakten arbetar nära ledningen så det skulle vi upptäcka direkt.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Till tidningen City säger Fredrik Andersson idag att upp mot 50 hyresgäster kommit in och tackat de nya förvaltare för att de stoppat svarthandeln.

Enligt hyresgäster ska ett hyreskontrakt ha kostat från 25 000 kronor och uppåt.

Annons

Trots att ägarna Bostads AB Gröningen under flera år kännt till de rykten som florerat kring svarthandel med hyreskontrakt har man inte gjort något för att kontrollera dessa. Läs mer om det i en tidigare artikel i Hem & Hyra här.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”
Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.