Annons

Handikappsombudsman hoppas på anmälan

Örebro ​Handikappombudsmannen, HO, hoppas få in en anmälan för att få möjlighet att undersöka om hyressättningen på särskilda boenden strider mot lagen. Samtidigt lovar politiker i Örebro att de ska se över hyrorna efter Hem & Hyras artikel om Sigvard Marjasins kamp mot Örebro kommunfastigheter.

​Det är med intresse som Handikappombudsmannen Torbjörn Andersson tar del av Hem & Hyras uppgifter om hur Sigvard Marjasin fick hyran sänkt för sin hustru Kerstin. Trots att hyresnämnden slagit fast att Örebro kommunfastigheter gjort fel som räknat in biytor i hyran, gäller inte sänkningen automatiskt för de övriga boende.

Annons
– Hyressättningen skulle kunna vara diskriminerande mot funktionshindrade, men för att utreda det måste vi först få in en anmälan. Det skulle vara bra om vi fick det eftersom det kan vara ett problem som rör många, säger han.
I Örebro kommun har politiker nu lovat att göra en översyn av hyressättningarna inom särskilda boenden.
– Vi ska prioritera det här området, säger Hannah Ljung (m), som är ordförande i fastighetsnämnden till tidningen Nerikes Allehanda.
Karl Erik Boström på Hyresgästföreningen i Örebro tror att det är mer vanligt än ovanligt att äldre betalar för hög hyra inom de kommunala boendena.
– De flesta boende är inte kapabla att själva reagera över kostnaderna och de flesta anhöriga  är mest lättade över att äntligen få en vårdplats och orkar inte bråka, säger han till tidningen.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Nu skottas det för fullt i Örebro Tusentals äldre betalar för mycket i hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.