Annons

Hans Swärd starkt kritisk till Landskronas nya bostadspolitik

Landskrona ”Förbud och försök att stänga ute fattiga från bostadsmarknaden kommer inte att lösa problemen på lång sikt”, säger Hans Swärd, professor vid Socialhögskolan i Lund.

I fredags presenterade Landskrona Stadsutvecklingsbolag sin handlingsplan för nästa år samt en reviderad uthyrningspolicy för hyresvärdarna i Landskrona. Ett sätt att få stopp på inflyttningen av personer med sociala behov är att samtliga fastighetsägare i Landskrona säger nej till bostadssökanden med försörjningsstöd. Det är en utveckling Hans Swärd, en av Sveriges ledande hemlöshetsforskare, varnar för.

− Om alla kommuner börjar resonera på det här viset är det ett slag mot den generösa socialpolitik vi har haft i Sverige. Det kommer att leda till ökade klyftor i samhället. Det är absurt att man som i Landskrona har tomma lägenheter och hindrar människor från att flytta in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hans Swärd menar att det finns andra sätt att lösa Landskornas ekonomiska problem på än att utestänga fattiga från bostadsmarknaden och använder Malmö som exempel.

Annons

− Malmö gick ju från att vara en arbetarstad till att bli en kunskapsstad. Jag kan tycka att staten borde ta ett större ansvar genom att underlätta med arbetslöshetsförsäkring och ge ensamstående med barn extra föräldrastöd. De som har försörjningsstöd idag är till stor del ungdomar som aldrig etablerat sig på arbetsmarknaden, ensamstående kvinnor med barn och invandrare.

Var ska de här personerna ta vägen?

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

− Det är frågan. Tidigare har de hänvisats till den sekundära bostads-marknaden. Det innebär att personen i fråga hyr i andrahand av socialtjänsten. Men när även den vägen stängs. Ja, jag vet inte men sådana här exempel visar att staten måste ta ett större ansvar för bostadspolitiken och garantera så att alla medborgare får en säker och trygg bostad. Det ska inte bero på vilken kommun man bor i eller vilken politisk majoritet det verkar vara där för tillfället.

Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.