Annons

Här är barnen experter

Stenungsund Vilka är bättre på att fixa en lekplats än barnen som ska använda den? Absolut ingen. Därför har Stenungsundshem och Hyresgästföreningen anlitat riktiga experter.

Det ska vara en klättervägg och en spindelgunga när barnen får bestämma. En fängelsehåla för dem som vill leka tjuv och polis och naturligtvis en polisbil av tåligt material som man kan klättra på. En rolig lekplats för barn i alla åldrar, en samlingsplats med känsla av äventyr.

Expertpanelen består denna dag av Elsa Estrefi, Sofia och Isabelle Gripengård och Leon Gry Rehnby. De bor på Keplers gård, där den nya lekplatsen ska står färdig i vår. De är också pionjärer i det pilotprojekt där Hyresgästföreningen och Stenungsundshem arbetar gemensamt för mer barndemokrati.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Barnen har varit i Uddevalla på studiebesök för att titta på fina lekplatser och den här kvällen träffas de i en lokal i Stenungsund för att sätta sina intryck och önskemål på pränt. De tecknar, målar, skapar i lera och andra material. Allt för att visa vad de önskar ha på sin lekplats.

De vuxna som är med är inte lika kreativa, de tittar i kataloger över färdiga lekredskap och pratar mer funktion än kreativitet.

Annons

– Jag vill ha en bra klättervägg, säger Elsa och tecknar hur den ska se ut.

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Den ska även finnas en klätterställning där man kan gå armgång, tycker Elsa.

Isabelle och Sofia vill ha stundsmattor och stora kompisgungor, som de kallar spindelgungor och Leon tycker det ska vara en lekplats med många olika grejer, som studsmattor och gungor. Han formar sina önskemål i lera.

Annons

Barnens förslag ska ge underlag till den nya lekplatsen, där tre förslag tas fram och de själva röstar på det som de tycker känns bäst. Och när det är dags att börja bygga, då ska förstås expertpanelen vara på plats för att ta första spadtaget och därefter klippa band på invigningen.

Läs också15 miljoner till nya lekplatser

Det är barndemokrati att bygga framtiden på, menar både Stenungsundhem och Hyresgästföreningen.

Läs också Här fixade barnen sin egen lekplats Så mår lekplatserna i Halland Bolagens slarv riskerar barnens liv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.