HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här bygger äldre egna lägenheter

Kalmar I Borgholm bygger fem pensionärer sitt eget seniorboende. De vill skapa ett socialt boende som främjar hälsan och livsglädjen på äldre dar.
Foto: Michelangelo Miskulin
Ove Tallrot och Inger Blomqvist är två drivande pensionärer som har börjat fundera på hur de ska bo framöver.

Borgholm har en av landets äldsta befolkningar. Ändå saknas det seniorboende för friska pensionärer. Det vill Ove Tallrot ändra på. För fyra år sedan bildade han och fyra andra pensionärer den ekonomiska föreningen BoSams. Målet var att upprätta en kooperativ hyresrättsförening och bygga sitt egna gemenskapsboende. I april tas det första spadtaget på tomten i centrala Borgholm.

Nästa vår planeras inflyttning i fastigheten som har 20 mindre lägenheter och stora gemensamhetslokaler med kök, bibliotek och gästrum. Boendet, som inte kommer ha någon social äldreservice, riktar sig till friska personer över 65 år.

Läs ocksåStor brist på bostäder för seniorer i Östergötland

– Många äldre sitter ensamma i sin villa i dag. Ett socialt boende bidrar till att vi håller oss friska längre, säger Ove Tallrot.

Föreningen har utformat projektet själva. Ett fastighetsbolag bygger huset efter föreningens utformning och föreningen blockhyr sedan huset av bolaget. Medlemmarna betalar en upplåtelse-

avgift på 500 000 kronor per lägenhet. Pengar som de får tillbaka den dagen de flyttar. Hyran för en mindre trea blir 8 000 kronor. I hyran ingår tillgång till alla gemensamhetsutrymmen.

Läs ocksåVill sälja billigare för att garantera hyresrätter i Bovallstrand

– Det är ett bättre alternativ än att köpa bostadsrätt, vilket många pensionärer har svårt att få lån för. Dessutom slipper man vara en del av spekulationsekonomin, säger Ove Tallrot.

Han menar att äldre är en lågprioriterad grupp i kommunernas bostadspolitik. Det byggs helt enkelt för lite för friska äldre. Därför rekommenderar han fler friska pensionärer att ta saken i egna händer.

– Man ska flytta medan man kan och orkar.

Läs ocksåEn fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter
Läs också "Seniorhus" garanterar inte äldreanpassning - Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén Så tycker vi om att jobba hemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.