HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här fixar hyresgästerna eget övernattningsrum

Falkenberg Liten lägenhet och många gäster som kommer på besök? Inga problem. I Falkenberg har några hyresgäster fixat övernattningsrummet. Så här går det till.

Övernattningsrum. Det är så enkelt som det låter. Ett litet rum med sovplats som hyresgästernas besökare får låna till en billig peng. Det speciella här i Falkenberg är att hyresgäster, Hertings Gårds Fritidsförening, fixar det själva.
Det började med att Birgit Svärd och en granne var i tvättstugan och funderade över ett rum som såg övergivet ut.
– Vi fick kika in. Rummet var fullt med grejer och bråte som gamla trädgårdsmöbler. Vi hade hört om områden som hade gästrum och frågade om inte vi kunde använda detta rum till det. Kör ni, vi betalar sade Fabo, berättar Birgit Svärdh.

Sagt och gjort. Hyresvärden Fabo, det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg, satte in ett kök och Birgit och väninnan började måla, sy gardiner, möblera och sätta upp tavlor. Sedan satte de upp lappar och ryktet om  rummet spred sig. Det blev populärt på en gång. Det är mer än tio år sedan.
– Det är många som har haft glädje av rummet och kommer igen och igen, konstaterar Birgit Svärdh och Henny Simonaho.
En av de som använder rummet flitigt är Maria Krantz. Eller snarare hennes släkt och familj.
–  Jag har hela familjen uppe i Skövde och så fort någon kommer använder vi det. Här kan de sova och sen komma och äta frukost. Om rummet inte fanns hade vi fått lov att leta hotell, stugor eller B & B och det skulle ha blivit så mycket dyrare, säger Maria Krantz.
Populärast tid att hyra rummet är vår och sommarmånaderna. Maxtiden är två nätter med vissa undantag om det är ledigt.
– Många undrar om de kan hyra en vecka, men man ska inte tro att man kan komma hit och ha semester. Alla ska få chansen att låna den några nätter, säger Henny Simonaho.
Idag är det hon som sköter det praktiska. Hon bokar rummet, fixar betalningen, lämnar och tar tillbaka nyckeln.
– Och så kollar jag städningen, jag städar nog också om det behövs … fast jag inte borde.

Läs ocksåBefolkningen i Falkenberg ökar
Henny Simonaho: Foto: Petra Martinsson


Gruppen är aktiv i området och pengarna de får in har gått till aktiviteter i området som har 157 lägenheter. Pengarna har redovisats för Fabo.
På frågan om hur de har lyckats hålla i gång uthyrningen i nu över tio år blir svaret att det är roligt.

Gruppen har haft en kontaktperson på Fabo som de har träffat kontinuerligt. När bostadsbolaget omorganiserade fick han en ny tjänst och det blev oklart vem som tog över.
Så om de kunde backa bandet skulle de ha sett till att från början, på papper, haft tydliga riktlinjer för vad som gäller i olika situationer.

Läs ocksåDyrast att duscha i Falkenberg

Hyresgästernas tips
•Ha tydliga regler kring övernattningsrummet.
•Ha gärna skriftligt på hur samarbetet med hyresvärden ska se ut.
•Det är viktigt med en kontaktperson hos hyresvärden och veta vem ni ska prata och samarbeta med om den personen slutar eller byter tjänst.
Kolla in fördelarna
1. Dina gäster kan lätt hälsa på utan att känna att de stör.
2. Ni som bor i området kan få pengar över för att fixa andra roliga aktiviteter.
3. Skapar gemenskap, trygghet och koll.

Läs också Knarkaffärer och uppbrutna förråd - vardag i Rikshemshus Airbnb ökar men hyresvärdar säger nej Varnar för oseriösa hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.