Annons

Här ska det byggas på landet

Gotland Slite, Fårösund, Hemse och Klintehamn. Det är orterna som ska få ta del av satsningen på drygt 100 nya hyreslägenheter på Gotlands landsbygd.
Foto: Jenny Knutsson
I flera år har Mait Juhlin drivit frågan om nya hyreslägenheter i Slite. En kamp som nu verkar ge resultat.

Att få fram nya hyreslägenheter utanför Visby har hittills gått trögt. Men nu i år presenteras flera satsningar på landsbygden. Strax före sommaren meddelade Gotlandshem att de tänker bygga 20 nya lägenheter i Slite och cirka 50 lägenheter i Fårösund.

Det är första gången på 26 år som det kommunala bostadsbolaget bygger nytt utanför Visby.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns jättebra, det här har vi väntat på länge, säger Mait Juhlin, vd på det lokala utvecklingsbolaget i Slite.

Frågan om nya hyresbostäder har varit viktig för orten, berättar Mait Juhlin.

– Det finns inga tomma hyreslägenheter här och den som vill bo här är ofta hänvisad till att köpa sin bostad. Att man satsar här ger en viktig signal, det ger framtidstro, säger hon.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Bakgunden till Gotlandshems satsning är framförallt politisk. Region Gotland har i sitt ägardirektiv till bolaget skrivit in att de senast 2020 ska ha påbörjat minst ett nybyggnatiosprojekt på landet.

I Slite har Gotlandshem köpt en byggbar tomt som sedan tidigare varit planerad för bostadsrätter. Något som skulle göra det möjligt med byggstart redan under nästa år.

På södra Gotland har regionen använt en annan metod för att få fart på landsbygdsbyggandet. Genom dubbelmarkanvisning har byggherrar erbjudits ett paket med byggbar mark både i och utanför Visby.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

För att få bygga bostads- och hyresrätter på tomtmarken i Visby måste byggherren bygga minst 28 hyreslägenheter i Hemse och Klintehamn. En anvisning som vanns av Österled fastighetsbolag.

Annons

– Det bygger på att vi först får sålt bostäderna i Visby för att vi ska kunna bygga hyresrätterna på landet, säger Johan Gate, vd på Österled fastighetsbolag.

Hur ser efterfrågan ut på  hyreslägenheter på landet?

– Det vet inte jag. Det är de politiska företrädarna som säger att den finns. Men jag tror ingen har gjort analysen än om folk är beredda att betala för vad det kostar.

Fakta: Planerade nybyggen på landet
  • Slite: 20 lägenheter i kvarteret: Othem Ejdern 6. Hyresvärd: Gotlandshem.
  • Fårösund: 50 lägenheter. Hyresvärd: Gotlandshem.
  • Klintehamn: 20–60 lägenheter i kvarteret: Klinte Odvalds 1:2. Hyresvärd: Österled fastighetsbolag.
  • Hemse: 8–10 lägenheter i kvarteret: Talgoxen 3. Hyresvärd: Österled fastighetsbolag.
Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.