HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här spelar läget också roll

Skåne Lund och Simrishamn har precis som Malmö infört systematisk hyressättning som ger läget större betydelse för hyran. Och fler kommuner står på tur.

År 2013 införde Lund den så kallade Lundamodellen som delar in Lund i fyra zoner. Skillnaden i hyra mellan centrala Lund och ytterområdena ligger på 25 procent. Och förra året lanserade även Simrishamnsbostäder en modell där det geografiska läget ges större vikt.

– Men vi är inte så pretentiösa att vi kallar det för en Simrishamnsmodell, säger vd Per-Olof Järvegren.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

I kommunen skiljer numera hyran 15 procent mellan en bostad i centrala Simrishamn och de omkringliggande byarna. Modellen fasas in med en förändring av månadshyran på 150 kronor om året. Som mest har månadshyran ändrats med 1 700 kronor.

Annons

– Det tror jag har bidragit till en större acceptans för modellen. De flesta tycker också att det är rimligt att det kostar mer i ett centralt läge.

Liknande modeller diskuteras i Trelleborg, Vellinge, Ystad, Skurup och hos Österlenhem. Det är rätt väg att gå, menar Per-Olof Järvegren.

Annons
Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

– Mitt råd till andra kommuner är att införa liknande modeller men det är klart att man måste vara lyhörd för hyresgästernas åsikter och ta det i en måttlig takt.

Läs också Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.