Annons

Här växer odlingsintresset

Visby Bland hyreshusen i kvarteret Vitkålen växer både jordgubbar, örter och färskpotatis. I år har ett 70-tal hyresgäster i Visby nappat på erbjudandet om att odla i pallkragar och ta hand om en egen blomsterrabatt.
Foto: Jenny Knutsson
Servicevärden Joel Lundborg håller koll på odlingarna.

Det var förra året som Gotlandshem testade odlingsintresset i kvarteret Vitkålen i Visby. Här erbjöds hyresgästerna att få låna pallkragar att odla i vilket resulterade i ett 20-tal olika odlingar. I år valde bolaget att utöka erbjudandet om odlingslådor till alla hyresgäster under namnet ”hemodlat”. De första pallkragarna kom på plats till påsk och under våren har antalet odlingslådor blivit allt fler.

— Det har varit väldigt populärt och i år har intresset dubblats. I år fick vi in 58 ansökningar till hemodlat. Till nästa år tänker vi att det kanske dubblas igen, säger Joel Lundborg, en av Gotlandshems nya servicevärdar som sköter kontakten med odlarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad gillar folk att odla?

Annons

— Jordgubbar och örter, det är väl det jag har sett mest av när jag är runt och kollar. Det finns även de som har potatis och som vill ha färskpotatis till midsommar, säger han.

Gotlandshem har även ställt upp vattentunnor för att samla in regnvatten till odlarna. Förutom att odla i pallkragar finns även möjlighet att bli blomvärd. Det innebär att hyresgästen får ta hand om en befintlig eller ny blomsterrabatt i sitt område. Hittills har bolaget fått ett 20-tal blomvärdar runt om på Gotland.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— Man pratar med sin bovärd och väljer ut en rabatt. Sedan får man ett bidrag på 150 kronor som man får köpa växter för. Sedan får man låna verktyg om man behöver av bovärden, förklarar Joel Lundborg.

Annons

 

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.