HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Heimstaden köper 1601 lägenheter i Umeå

Umeå Bostaden säljer 1601 lägenheter på Mariehem samt på Carlshem. Det är fastighetsjätten Heimstaden som är köpare. Samtidigt organiseras motstånd mot försäljningen.

Heimstaden sade redan för något år sedan till Hem&Hyra, sig aktivt se över möjligheten att växa i norra Sverige. Att Umeå låg nära till hands var ingen hemlighet då bolaget redan blivit en stor fastighetsägare i norra Sverige genom köp i både Skellefteå och Luleå.
I Umeå är det tre fastigheter på Mariehem samt sex fastigheter på Carlshem som ska byta ägare. Sammanlagt handlar det om 1601 lägenheter, totalt 82 255 kvm uthyrbar yta. I förvärvet ingår även en byggrätt på cirka 150-200 lägenheter. Det totala fastighetsvärdet, inklusive mark, är 1 155 miljoner kronor, motsvarande cirka 14 000 kr/kvm.
– Vi har ställt höga krav på köparen, inte minst när det gäller det sociala ansvaret. Nu har vi hittat en stark och långsiktig aktör som äger och förvaltar hyresrätter. Hyresgästerna kan känna sig trygga med Heimstaden, som är mån om att göra allting rätt och att skapa goda relationer med hyresgästerna, säger Jerker Eriksson, som i ett pressmeddelande motiverar affären så här:
– Vi är i behov av nytt kapital för nyproduktion samt underhåll för att även fortsättningsvis kunna hålla våra fastigheter i gott skick. Det mest ansvarsfulla vi kan göra är att genomföra en försäljning. Ett sammanhängande förvaltningsområde och storleken på fastighetsbeståndet var en förutsättning för att få en större bostadsaktör att vilja satsa på, och etablera sig i, Umeå.

– Etableringen av ett nytt stort fastighetsbolag öppnar upp för att attrahera ytterligare investeringskapital till Umeå. Det blir fler som drar staden framåt, säger Hans Lindberg, (S), kommunstyrelsens ordförande.
Heimstaden ser Umeå som en intressant stad med goda framtidutsikter:
– Umeå har intressanta tillväxtmål och utvecklas positivt. Det finns ett driv och en kraft i den här stan som vi gärna blir en del av. Nu ska vi göra allt för att hyresgästerna på Mariehem och Carlshem ska fortsätta att trivas i sina hem, berättar Heimstadens vd Patrik Hall, som förklarar att det mesta för hyresgästerna kommer att vara sig likt. För hyresgästerna i berörda områden blir det inte några större förändringar, eftersom Heimstaden har möjlighet att köpa förvaltningen av Bostaden till och med den 31 mars 2018, under tiden Heimstaden bygger sin lokala organisation i Umeå.

Läs ocksåHöstljus lever vidare i Umeå

Samtidigt har en protestaktion hunnits genomföras. En första av flera vad det verkar. Målet är att få till en folkomröstning om affären. Kommunfullmäktige tar ställning till affären den 19 juni.

Läs också Garagen sägs upp trots löftet Hyresvärd riskerar böter för kalla lägenheter Hyresbostäder säljer radhus Flexibiltet ok i norra Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.