HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Heimstaden skärper tonläget i hyresstriden

Malmö De hyresgäster som inte gått med på Heimstadens nya hyror hotas nu med en betydligt större hyreshöjning. Ren skrämseltaktik, menar Hyresgästföreningen.

Som Hem & Hyra tidigare skrivit accepterade inte Heimstaden hyresavtalet mellan Hyresgästföreningen och de andra hyresvärdarna i Malmö på 1,55 procent. I slutet på mars valde bolaget att skicka ut hyresavier till hyresgästerna med en ny högre hyra på mellan 1,3 och 2,4 procent. Hyresgästföreningen svarade med att i brev och annonser i dagspress uppmana hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran.

Nu skärper Heimstaden tonen. I brev till de boende som vägrat betala den nya hyran skriver Heimstaden att man nu kommer att vända sig till hyresnämnden och begära ”den fulla bruksvärdeshyran” – en hyreshöjning på över 5 procent för en del adresser.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

– Vi gör det här för att informera våra hyresgäster om vad som händer nu, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden. 

Han tycker inte agerandet ska uppfattas som ett straff för dem som underlåtit att gå med på Heimstadens ursprungliga hyreskrav som var betydligt lägre.

– Det är ett resurskrävande arbete att gå in till hyresnämnden, därför är det bättre att nämnden får fastställa en bruksvärdeshyra så vi vet vad vi kan ta ut. Sedan får vi ta ställning till hur vi gör.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

Kommer grannar i samma trapp alltså att få olika hyra beroende på om de accepterade ert första bud eller inte?
– Det kan jag inte uttala mig om i dagsläget. Självklart är detta våra kunder som vi måste behandla på ett så rättvist sätt som möjligt, säger han.

Annons

I brevet till hyresgästerna skriver Heimstaden att ”knappt sju av tio har valt att betala den föreslagna  hyran, trots Hyresgästföreningens i många fall osanna samt osakliga kampanj”. Patrik Hall menar att de siffrorna talar sitt tydliga språk. 

– Om nu sju av tio valt att betala så kan det väl bero på att våra hyresgäster sett den nya hyran om högst skälig och rimlig, säger Patrik Hall.

Läs ocksåSegdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procentGunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder, och Sophia Fors, förhandlare, Hyresgästföreningen.

Han är mycket kritisk till Hyresgästföreningen som genom annonser i dagspress och genom medlemsvärvning uppmanat hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran

– Det är inte seriöst eller sakligt att i halvsidesannonser uppmana folk att inte betala hyran. De skriver inget om att vi varit överens med Hyresgästföreningen i en rad fastigheter, eller att vårt bud i del fall faktiskt ligger under Hyresgästföreningens, säger han.

Att så många som sju av tio hyresgäster skulle ha accepterat hyran ifrågasätts av Hyresgästföreningen. 

Annons

– Vi kan ju inte kontrollera de här uppgifterna förrän vi står i hyresnämnden.  Men utifrån alla samtal och mail som jag fått är det min bedömning att det är betydligt fler som vägrat att betala, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han betecknar det nya brevet från Heimstaden som ren skrämseltaktik.

– Det här är inget annat än ett försåtligt sätt att få hyresgästerna att acceptera genom att skrämma med att det kan bli ännu högre hyra i hyresnämnden.

Läs också Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.